Millares s’uneix al programa de camps de voluntariat de projectes arqueològics de l’IVAJ

El Castellet de Millares.
El Castellet de Millares.

Post també disponible en: Castellano

El Castellet de Millares.
El Castellet de Millares.

Amb dos campaments a la fortalesa islàmica que es desenvoluparan aquest mes de juliol

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha iniciat el programa de camps de voluntariat juvenil Viu la Solidaritat a l’estiu amb nous projectes arqueològics, entre ells el del Castillet, a Millars, una fortalesa islàmica que va ser catalogada Bé d’Interès Cultural en 2002 , amb un programa d’activitats que se centren en la història i el medi ambient, en què també es pretén fomentar la participació activa dels habitants dels municipis.

El Castillet s’organitza en col·laboració amb l’Ajuntament de Millars. A més de les activitats pròpies del projecte es desenvolupen, simultàniament, activitats culturals i d’animació adaptades a les característiques de l’entorn i de les persones participants, durant les tardes i caps de setmana.

Excursions, visites culturals i xerrades, tallers, activitats formatives i d’animació, rutes nocturnes, cinema nocturn, trobades literàries, dinàmiques de grup, activitats esportives o jocs són algunes de les activitats de lleure educatiu incorporades als camps de voluntariat a la Comunitat. L’excavació arqueològica del Castillet tindrà a més una segona edició del 16 al 31 de juliol.

L’alcalde de Millars, Ricardo Pérez, ha destacat que iniciatives com aquesta «suposen una gran projecció per Millars, perquè és molt important tenir a més una afluència de gent jove que conegui Millars i, sobretot, amb una activitat relacionada amb els nostres béns patrimonials com és el Castillet on es fomenta la convivència entre els joves, que és un dels fins que es persegueixen».

«Activitats d’aquest tipus són molt necessàries en pobles com Millars, per la qual cosa estem molt vam agrair a l’IVAJ per que ens hagi aconseguit aquests dos campaments», ha remarcat l’alcalde que ha recordat que Millars té «no només una gran riquesa patrimonial sinó arqueològica : tenim dos castells, el Castillet i el castell de Caves, el corral de l’Antón, que també és un altre castell que corona el vessant on està assentat Miralles; i d’això cal sumar l’art rupestre, que és Patrimoni de la Humanitat; i les petjades de dinosaures que tenim en el nostre terme, concretament el barranc del Tambuc. Al que cal unir la nostra interessant col·lecció museogràfica».

Vanessa Albelda és l’arqueòloga encarregada del dia a dia en les excavacions del Castillet de Millars durant aquest mes de juliol; un camp arqueològic que és una realitat gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament i l’IVAJ i s’ha convertit en el primer que aquesta institució fa a la Canal de Navarrés.

«Durant aquestes setmanes del mes de juny, primer amb joves de 15 i 16 anys i, després, la segona quinzena, amb gent de 18 a 30, cada matí el grup de treball es desplaçarà de l’alberg municipal de Millars fins al castell per camí de les Forquetes amb l’objectiu de desenterrar el passat de la fortalesa », com ha explicat l’experta.

«L’excavació anterior i única que s’ha realitzat al castell va ser en 2014. Ara, amb aquest camp, es reprenen els treballs a la alcassaba i l’albacar». Per Trini Martínez, directora de l’excavació i responsable de l’empresa Arquivolta, aquesta campanya ajudarà a «recuperar l’organització interna de l’albacar i trobar, també, en l’Alcàsser, les estructures d’emmagatzematge del gra».

Trini Martinez, que ja va dirigir l’excavació de fa anys, manté les dues hipòtesis: «si el castell era un graner fortificat de la zona, com en altres llocs del nord d’Àfrica o, si bé, mantenia al Mareixà temps una funció afegida de control i vigilància del territori i del mateix riu».

«S’estima que el punt de més importància del castell va ser en els segles XII-XIII amb els almohades, prèviament a la conquesta cristiana. Els voltants de l’Aljama de Millars encara mostren, al actualitat, l’esplendor del passat amb la riquesa de les seves partides de les Obagues, el Pla i les Forquetes».

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*