Opinió: “La dieta mediterrània va començar amb els visigots”, per Robert Raga

Post també disponible en: Castellano

Robert Raga Gadea, alcalde de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria y presidente del Consorcio València Interior (CVI).
Robert Raga Gadea, alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria y presidente del Consorcio València Interior (CVI).

El prestigiós cardiólogo Valentí Fuster ha parlat fa uns mesos sobre la importància d’una dieta equilibrada com a fórmula per prevenir i mantenir els lleis del cos d’una persona qualsevol risc d’accident cardiovascular. A compte d’una pregunta sobre el descens de les dolències cardiològiques durant els mesos durant el confinament, que es va prolongar de març a maig passat, Fuster va enumerar els factors principals que ajudaven a entendre aquesta circumstància: un alcalde exercici físic realitzat durant els darrers mesos en casa per mantenir en forma, l’ausència d’estrés laboral, precisament, per el paró, i, per últim, una dieta mediterrània casera gràcies a disposar de major temps per a la seua elaboració. Bajo estas premisas, parece que la pandemia del coronavirus desatada el passat mes de març ha suposat un punt d’inflexió per a moltes persones que han modificat, al menys, la seua forma d’entendre la vida i, per ende, han introduït alguns hábitos que se habían perdut pel camí. La vida accelerada que no envaïm en el dia a un dia coarta moltes dels hàbits que fa anys eren alguns dels signes d’identitat dels pobles. Sin embargo, no podemos incurrir en la tentación de caer en determinadas prácticas que, ratificades per científics i investigadors, redueixen de forma notable l’esperança de vida.

Precisament, a principis d’aquest mateix any, poc abans de la llegada de la pandèmia, un llibre reduït editat per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria certifica que la dieta mediterrània, una de les joies que enaltecen la nostra cultura i difonen les seves excel·lències per els cinc continents, era empleada pels visigots. Assentats durant anys en el nostre territori per la seua situació geoestratègica abans d’altres civilitzacions invasores, s’ha documentat que va cultivar nombrosos productes d’aquestes terres bañades al seu pas pel riu Túria. Verdures, llegums, cereals, fruites, carn de caça, peixos i mariscs conformen ja alguns dels productes bàsics que es deglutien en aquella època. Si trazem un paral·lelisme entre aquella època i l’actual, coincidirem en la necessitat de continuar amb les bones costes, especialment les culinàries, com una de les bases sobre les que hi ha que continuar traçant el camí diari. Y en ese punto las administraciones tenemos mucho que decir, sobre todo desde los ayuntamientos, como uno de los ejes más cercanos y de confianza de los ciudadanos. A més de polítiques auspicials que ajuden al comerç de proximitat de nostres barris en la reconstrucció post-pandèmia, debem posar en marxa iniciatives que inciten a tornar a uns nostres orígens des d’una òptica actualitzada i millorada. Sin nostalgias y sin ningún ápice de rencor.

Per eaixó, fa poc hem posat en marxa una iniciativa municipal que pretén posar en valor la seua herència tradicional de les riberes del riu Túria, precisament, aquella que els visigots i el restant de civilitzacions que passin per aquí t’has tornat com una de les fonts per abastecerse de menjar i, per tant, de la seua alimentació. Un estudi de dinamització agrària permetrà cultivar les hortes que roden el Parc Natural del Túria, ja que actualment només el 33’16% està en funcionament, amb els cítrics com a principal producte. L’objectiu és diversificar la producció a través d’accions realistes amb la societat i l’època en la que ens adentramos i potenciar les antigues formes de producció que tan bon resultat han donat als nostres pares i abuelos. És la millor forma de continuar amb les polítiques de gestió ambiental i amb l’economia circular a la que aquesta pandèmia ens obligui a recórrer, no només per una qüestió de mera supervivència sinó també de compromís amb el nostre entorn natural. Las administraciones locales, los ayuntamientos, debemos ser el ariete a partir del que generemos las respuestas al terremoto económico y social del coronavirus.

Robert Raga Gadea, alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i president del Consorci València Interior (CVI).

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*