Riba-roja de Túria obre expedient a 1.700 veïns per mantenir brutes i abandonades les seves parcel·les tot i el risc d’incendi

L'ajuntament multarà fins amb 3.000 euros als infractors que no netegin les seves propietats abans del proper mes d'octubre.
L'ajuntament multarà fins amb 3.000 euros als infractors que no netegin les seves propietats abans del proper mes d'octubre.
L'ajuntament multarà fins amb 3.000 euros als infractors que no netegin les seves propietats abans del proper mes d'octubre.
L’ajuntament multarà fins amb 3.000 euros als infractors que no netegin les seves propietats abans del proper mes d’octubre.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha obert un expedient sancionador a 1.700 veïns de la localitat per mantenir brutes i abandonades les seves parcel·les privades tot i l’alt risc d’incendi forestal. El consistori els ha instat per carta a netejar-les i condicionar-abans del proper mes d’octubre per complir així l’actual ordenança municipal sobre terrenys i solars. Al voltant de 350 propietaris han netejat i als seus parcel·les mentre que els 1.300 restants encara no ho han fet.

La normativa local aprovada a finals del passat mes d’abril preveu sancions d’entre 1.501 i 3.000 euros per a aquells propietaris de terrenys que mantinguin les seves parcel·les brutes i sense tancar els seus terrenys, amb el llançament de tota mena de residus als solars acotats pels seus amos o de terceres persones, la caiguda o llançament de materials de construcció des de plantes superiors a la via pública, la possessió d’un solar o obra sense cap tipus de tancament o l’incompliment dels requeriments municipals sobre correcció de deficiències advertides que suposin més d’una infracció greu o la suma d’una greu i una lleu.

La situació d’algunes parcel·les o solars és d’un elevat risc per la seva proximitat a zones o àrees forestals, agreujades en períodes estivals o d’elevades temperatures de manera que l’Ajuntament de Riba-roja de Túria es planteja recórrer a les instàncies judicials per accedir a aquestes propietats i, a continuació, remetre el cost de la neteja als seus propietaris.

Fins al moment, de les prop de 1.700 parcel·les detectades sense neteja ni tanques en diverses zones pròximes a enclavaments d’alt valor ecològic i forestal existeixen al voltant d’entre 350 i 400 els amos han accedit ja a les exigències del consistori de resoldre les anomalies descobertes mentre que les restants 1.300 estan a l’espera que es puguin esmenar en un curt espai de temps.

L’ordenança vigent va ser afavorida per l’actual equip de govern de Riba-roja de Túria – format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida amb el suport, a més, de les formacions polítiques existents en el ple municipal com el Partit Popular, Riba vermella Pot i Ciutadans davant la situació que es viu a les parcel·les situades a prop del nucli urbà i de les àrees forestals.

Les àrees pròximes a algunes àrees residencials com a els Pous, Masia de Traver, València la Vella així com altres com Porxinos o els Cara són algunes de les que presenten actualment major volum d’incidències pel que fa a falta de cures de neteja i barrat dels terrenys i solars, per la qual cosa el consistori està actuant amb més vigilància i supervisió per evitar situacions de risc d’incendi.

Aquestes deficiències detectades s’han localitzat gràcies a un informe d’enginyeria forestal sobre la zonificació d’àrees prioritàries d’actuació per a la prevenció d’incendis forestals realitzat al terme de Riba-roja de Túria i en el qual s’estableixen diversos graus d’intensitat en funció del risc davant el possible escenari que es desencadenaria per la propagació del foc.

L’estudi identifica les parcel·les que per la seva proximitat a les àrees forestals o urbanes, especialment amb alta densitat de població, presenten un major risc d’incendi en determinades èpoques de l’any, sobretot els períodes estivals i aquells amb temperatures elevades. Totes les parcel·les detectades en el treball realitzat presenten diversos graus de risc i vulnerabilitat davant possibles situacions derivades per un possible incendi.

El regidor de Medi Ambient, José Ángel Hernández, ha destacat “l’obligació dels propietaris d’aquests solars o parcel·les que presenten major abandonament o brutícia perquè puguin esmenar aquesta situació ja que el risc és alt en cas de situacions d’incendis que s’agreuja , a més, per la presència propera a àrees urbanes, de manera que és necessària una major conscienciació per part dels seus propietaris; el treball que els tècnics i el personal de l’ajuntament està enfocat a minimitzar qualsevol risc o vulnerabilitat ambiental “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*