Sanitat activa el Pla nacional d’accions preventives contra els efectes de l’excés de temperatures

Post també disponible en: Castellano

Romandrà activat en tot el territori nacional entre l’1 de juny i el 15 de setembre

A més, hi ha un seguiment en els quinze dies previs i el mes posterior a aquest període per al cas que fos necessària una activació de el Pla Nacional causa d’unes temperatures anormalment elevades

L’objectiu és prevenir i reduir els efectes negatius de la calor sobre la salut, especialment en els grups més vulnerables: gent gran, dones gestants, nens i malalts crònics

Els ciutadans poden subscriure a través del web de l’Ministeri (https://www.mscbs.gob.es/excesoTemperaturas2020/suscripcion.do) per rebre en el seu correu electrònic i en el seu mòbil les prediccions diàries de les temperatures

El Ministeri publica un decàleg amb recomanacions com beure aigua o líquids amb freqüència, reduir l’activitat física a les hores de més calor i consultar a el metge davant símptomes que es prolonguin més d’una hora

El Ministeri de Sanitat ha activat el Pla Nacional d’Accions Preventives contra els Efectes de l’excés de temperatures.

El Pla romandrà activat des de l’1 de juny fins al pròxim 15 de setembre. A més hi ha un seguiment en els quinze dies previs i el mes posterior a aquest període per al cas que fos necessària una activació de el Pla Nacional causa d’unes temperatures anormalment elevades que requereixin una activació prèvia o una re-activació de el Pla.

L’objectiu de el Pla nacional és prevenir i mitigar els efectes negatius que la calor excessiva pot tenir sobre la salut dels ciutadans, especialment en els grups de risc o més vulnerables, com ara gent gran, dones gestants, xiquets i malalts crònics, així com en les persones que treballen o realitzen esforços a l’aire lliure.

Per minimitzar els danys que aquestes persones poden patir, des del Ministeri de Sanitat s’insisteix en un decàleg de recomanacions generals:

Beure aigua o líquids amb freqüència, encara que no tinga set i amb independència de l’activitat física que realitzi.

No abuse de les begudes amb cafeïna, alcohol o grans quantitats de sucre, ja que poden fer perdre més líquid corporal.

Encara que qualsevol persona pot patir un problema relacionat amb la calor, tingueu en compte a nadons i xiquets petits, grans i persones amb malalties que puguen agreujar-se amb la calor i la deshidratació, com les patologies cardíaques.

Romangue el major temps possible en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, i refrescar-vos cada vegada que ho necessiti.

Procureu reduir l’activitat física i evitar practicar esports a l’aire lliure a les hores més caloroses (de 12.00 a 17.00).

Utilitza roba lleugera, folgada i que deixi transpirar.

Mai deixi a cap persona en un vehicle estacionat i tancat (especialment a nens, ancians o malalts crònics).

Consulte al seu metge davant símptomes que es prolonguen més d’una hora i que puguen estar relacionats amb les altes temperatures.

Mantingui les seues medicines en un lloc fresc; la calor pot alterar la seua composició i els seus efectes.

Feu menjars lleugers que ajuden a reposar les sals perdudes per la suor (amanides, fruites, verdures, sucs, etc.).

Una de les actuacions prioritàries de el Pla és la d’alertar a les autoritats sanitàries i als ciutadans amb la suficient antelació de possibles situacions de risc. Per a això, el Ministeri de Sanitat facilitarà diàriament a les comunitats autònomes les prediccions de temperatures (màximes i mínimes) elaborades per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Aquesta informació també estarà disponible per als ciutadans a la pàgina web de Ministeri.

El Pla té en compte les següents variables meteorològiques: les temperatures màximes i mínimes previstes a cinc dies, les temperatures màximes i mínimes registrades el dia anterior a el de la data de la predicció i les temperatures llindars màximes i mínimes, establertes en base a estudis epidemiològics que han permès relacionar l’excés de temperatura i la mortalitat. A més, es considera la persistència en el temps de l’excés de temperatura com a factor de risc per a la salut. L’assignació dels nivells es realitza utilitzant els següents criteris:

El nivell 0 (verd), d’absència de risc, es dóna quan es preveu que en cap dia dels següents cinc dies consecutius, siguin superades les temperatures llindars.

El nivell 1 (groc), de baix risc, s’espera que 1 o 2 dies dels següents cinc dies consecutius, siguin superades les temperatures llindars.

El nivell 2 (taronja), de risc mitjà, s’espera que 3 o 4 dies dels següents cinc dies consecutius, siguin superades les temperatures llindars.

El nivell 3 (vermell), d’alt risc, s’activa quan s’espera que se superen les temperatures llindars en cada un dels cinc dies següents.

Aquesta informació s’actualitza diàriament a la pàgina web de l’Ministeri de Sanitat (www.mscbs.es). Els ciutadans, a més, es poden subscriure fins al 15 de setembre a un servei per rebre al correu electrònic i al telèfon mòbil la predicció de les temperatures i el nivell de risc de la província sol·licitada. L’accés a aquestes subscripcions es realitza a través del web de l’Ministeri en el següent enllaç:
https://www.mscbs.gob.es/excesoTemperaturas2020/suscripcion.do

L’any 2019 es va activar el nivell 3 (vermell o d’alt risc) de el Pla Nacional d’Actuacions Preventives dels efectes dels excessos de temperatures sobre la salut en 48 ocasions, sent la província amb major nombre d’activacions de nivell 3 Granada ( 12). El dia 21 d’agost hi va haver un total de 10 províncies en nivell vermell simultàniament.

El nivell 2 (taronja o risc mitjà) es va activar en 200 ocasions durant el període d’activació de el pla, sent les províncies amb major nombre de nivells taronja Granada (20), Lleida (17) i Saragossa (17). El dia 22 de juliol hi va haver un total de 18 províncies en nivell taronja simultàniament.

El nivell 1 (groc o de baix risc) es va activar en 505 ocasions, distribuïdes entre 40 capitals de província, sent Saragossa (30) la que major nombre comptabilitzar. El 24 de juliol va ser el dia en què major nombre d’alertes grogues es van produir (21 capitals de província simultàniament).

Durant la temporada 2019 hi va haver un total de 78 dies amb alerta d’algun tipus, sent les províncies amb major nombre d’alertes de qualsevol tipus Granada amb 55 i Saragossa amb 51, seguida de Lleida i Múrcia amb 42. La setmana amb més alertes ser la compresa entre el 24 i el 30 de juny, amb un total de 80 activacions de nivell 1 (groc), 63 de nivell 2 (taronja) i 11 de nivell 3 (vermell).

En 11 províncies no es va superar en cap moment el nivell 0 de risc.

Temperatures Llindars Màximes i Mixes per Província

València: màximes de 34 graus i mínimes de 24 graus.

Alacant: màximes de 32 graus y mínimes de 24 grados.

Castelló: màximes de 32 grados y mínimes de 22,6 grados.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*