Torna a Bunyol la Caravana Humanitària per la Llibertat del Poble Saharauí amb la finalitat de recaptar aliments per als campaments de refugiats en Tindouf

Post també disponible en: Castellano

La Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Bunyol ha informat que diverses ONG’s de València i Castelló, que pertanyen al Moviment valencià d’associacions pel Poble sahrauí (MOVAPS), porten organitzant la caravana humanitària al Sàhara, des d’abans del passat nadal. L’associació que treballa en aquesta localitat i en la resta de la comarca, anomenada “Ajuda als Pobles”, forma part d’aquest col·lectiu que dona vida a aquesta caravana solidària, al costat de la resta.

“La present edició de 2022 es reprèn amb força, esperança i molta il·lusió de carregar 2 semiremolcs amb productes de primera necessitat, entre ells i sobretot, aliments no peribles. Es preveu que la càrrega, surti el mes de març, per la qual cosa arribaria als campaments de població refugiada sahrauí en Tindouf, el mes d’abril, si no hi ha cap contratemps d’última hora. Aquest mes de febrer, s’ultimen els preparatius per a aconseguir recordar als nostres amics i amigues solidaris, que tenen l’oportunitat de col·laborar en aquesta campanya tan humanitària com justa”, segons informen.

“Pel fet que la pandèmia no dona treva, continuem tenint habilitada l’únic compte oficial per a la caravana al Sàhara al País Valencià, fixada en el cartell. Aquí es poden fer donatius, amb la garantia i certesa que els diners seran emprats únicament en aquesta fi. Els aliments que aportarem enguany són: llegums, pasta, arròs, sucre, oli d’oliva, tonyina i productes sense glútens per al col·lectiu de població afectada de celiaquia. Ja l’any passat, “vam aconseguir nombroses aportacions amb aquesta fórmula arribant a comprar aproximadament uns 6000 euros en aliments. Això representa una gran part de la càrrega a repartir entre les diferents wilayas”, diuen des de l’associació “Ajuda als Pobles”.

Recorden que la població sahrauí, desplaçada des de 1975 del Sàhara Occidental, “a causa de l’entrada il·legal del Rei del Marroc, roman en el refugi des de llavors, sense que cap govern de la democràcia, hagi fet res per a aconseguir que el territori deixés d’estar ocupat pel règim alauita. Els dos últims anys, amb l’explosió de la pandèmia a tot el món, han estat crucials i s’ha arribat a una gran crisi alimentària, la qual cosa fa, que els campaments, romanguin en un estat d’alarma constant. La salut s’ha deteriorat considerablement, especialment en els sectors més vulnerables: dones i població infantil. S’han agreujat malalties i cronificado unes altres com l’anèmia, desnutrició, diabetis o tensió”.

“Aquesta caravana serà la primera de l’any 2022 que s’organitza en l’estat espanyol i totes les comunitats concentren els seus esforços per a omplir els magatzems de la Mitja Lluna Roja Sahrauí i contribuir al repartiment. La canastra bàsica que es lliura per persona i mes, conté 17,5 kg d’aliments quantitat que no aconsegueix cobrir la reserva d’alimentació d’un any per a les prop de 200.000 persones refugiades sahrauís. D’altra banda, aquesta quantitat tampoc cobreix els nutrients necessaris a causa de l’escassa varietat i mínima diferenciació de productes, la qual cosa fa que es converteixi en una dieta deficitària. L’aportació de més aliments en aquesta caravana, aconseguirà diversificar l’alimentació entre la població”.

“La població no sols ha d’enfrontar-se al problema de viure en l’exili sense res, sinó que dupliquen la dificultat en aquesta pandèmia. Crida l’atenció, que mentre en el continent europeu, per exemple, s’aconsegueix ja les tres dosis de vacunació, per a tota aquella persona que no s’ha negat a vacunar-se, en els campaments, tan sols un 0,56% de la població, ha estat vacunada en 2021. Això es deu entre altres coses, a la nul·la col·laboració en aquest sentit, de l’Estat espanyol, perquè no ha donat ni una sola dosi de sèrum per a la població refugiada sahrauí. Malgrat ser un sector prioritari en el pla creat a principi de la pandèmia, el “pla de vacunació solidari”, la veritat és que totes les vacunes solidàries d’Espanya van ser per a onze països d’Amèrica Llatina. Les poques vacunes aconseguides en el Ministeri de Salut sahrauí, van ser donades, majoritàriament, per països com Algèria i Cuba, que tenen un compromís solgut amb la població refugiada sahrauí i el seu Govern representatiu, el Front Polisario. Les xifres de Covid19 l’any 2021, en els campaments sahrauís de Tindouf, van anar de 1871 persones positives, de les quals, 78 van morir i 1744 van ser donades d’alta. A aquests casos, se sumen les persones que no han pogut ser diagnosticades correctament, perquè si no arriben vacunes, tampoc arriben test d’antígens o proves pcr”.

“Per tots aquests antecedents, us demanem col·laboració en aquesta recollida de fons i us donem les gràcies per seguir al costat de la causa sahrauí. Perquè concretament la població de Bunyol, germanada amb una de les dairas dels campaments, ha romàs sempre fidel als seus principis inicials de col·laboració amb els i les sahrauís, per a aconseguir la seva llibertat, perquè el convenciment que la causa és política més que humanitària, sempre ha estat present en els membres del consistori, estenent-se així a la població de Bunyol. Cal recordar que per aquest poble han passat multitud de nens i nenes en vacances en pau, i que a més es realitzen projectes de cooperació en la zona, afavorint de primera mà als habitants que resisteixen calor i fred en el desert sahrauí. Fins quan caldrà esperar per a una solució digna a aquest conflicte? Mentrestant, tu ets útil en aquesta causa i t’estem esperant per a ser solidari@”, finalitzen des del consistori.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*