Una correcta hidratació i higiene postural, claus per a cuidar la veu en el treball segons els especialistes

Post també disponible en: Castellano

Especialistes de l’Hospital de Manises ofereixen consells per a no perdre la veu en l’àmbit laboral

Les professions més castigades per patologies en les cordes vocals són els professors, cantants, actors i periodistes

El centre sanitari compta amb una Unitat de Medicina de la Música en la qual treballen de manera multidisciplinària otorrinolaringòlegs, rehabilitadors, així com logopedes 

La veu és per a molts l’eina principal de treball. Però, encara que no siguem del tot conscients, la veu és una eina que tots necessitem per a comunicar-nos en el treball amb els nostres companys, alumnes, pacients, etc. Per això, encara que molts no presten la suficient atenció, cuidar la veu hauria de ser una prioritat. Davant aquesta realitat, els especialistes de la Unitat de la Música de l’Hospital de Manises ofereixen alguns consells útils per a cuidar les cordes vocals en el treball i evitar així patologies com l’afonia o la disfonia. 

Segons Carmen Castillero, logopeda de l’Hospital de Manises, en qualsevol treball és important previndre les patologies associades a la veu per a evitar afeccions comunes com a nòduls, pòlips o edemes, entre altres. Per a això, l’especialista en veu explica que “és fonamental mantindre’s hidratat al llarg de tota la jornada de manera constant; a més de rebaixar la tensió laríngia. La sequedat en la gola és una de les causes d’afonies o disfonies en professionals que usen amb assiduïtat la seua veu al llarg de la jornada laboral”. En aquest sentit, la professional recomana que “s’ingerisca l’aigua de manera constant, sense grans fartades i en xarrups xicotets però continuats”. 

A més, és molt comú que en les zones de treball que s’exigeix cert silenci, els professionals opten pel murmuri per a comunicar-se amb els seus companys. I és que, mantingut en el temps, pot arribar a ser un problema per als professionals ja que el murmuri és una de les causes principals que provoca el desgast de les cordes vocals. Tal com explica Carmen Castillero, “murmurant es forcen els músculs de la laringe fent que es force també la veu. Si és necessari un clima de silenci o concentració en el lloc de treball, és recomanable parlar a un volum més baix, però sense arribar al murmuri, projectant la veu i disminuint el volum”. 

Altres aspectes rellevants en la cura de la veu és la higiene postural en el nostre lloc de treball així com mantindre durant la jornada laboral uns hàbits de vida saludables. Tal com la pròpia professional explica, “és important evitar la tensió laríngia adoptant una postura correcta en el nostre lloc de treball així com afavorir que l’ambient de treball siga relaxat i distés. A més, cal ressaltar alguns hàbits que ens ajudaran a preservar un to de veu saludable com evitar parlar en excés, reduir el consum de cafeïna, descansar correctament, no fumar, evitar canvis bruscos de temperatura, evitar begudes molt fredes o calentes i no menjar aliments que afavorisquen el reflux gàstric esofàgic”, conclou Castillero

Les professions més afectades

En aquest sentit, segons experts de l’Hospital de Manises, els professionals que més acudeixen a l’especialista per aquesta mena de patologies són cantants, professors, actors, comercials, entrenadors físics, teleoperadores i periodistes. Encara que són diverses les àrees professionals vinculades amb aquesta mena de patologies i diàriament s’atén pacients procedents de totes elles, sí que és cert que una de les àrees de major especialització de l’Hospital de Manises és la relativa a les disfonies de cantants, i és que des d’aquest centre es treballa de manera multidisciplinària en l’àmbit de la medicina de la música i les arts escèniques.

En qualsevol cas, es tracte de l’àmbit professional que siga, la logopeda del centre sanitari afirma que, “hi ha uns certs símptomes que tots els que pateixen aquesta patologia solen patir, com la ronquera, fatiga vocal, veu bufada o afonia”. Els especialistes indiquen que hauria de consultar-se al metge sempre que una disfonia dure més de quinze dies, si de manera repetitiva la veu aquest alterada o quan no reconeguem la veu com a nostra. “La realitat és que no existeixen paràmetres que establisquen el que és una veu normal. Els motius de consulta solen ser molt variats i cada pacient els viu de manera diferent. Uns ens conten que senten fatiga en parlar, uns altres es preocupen per apreciar la seua veu més greu, per acabar el dia quasi sense veu, uns altres per notar dolor faringi constant”, explica l’especialista logopeda.

Unitat de Medicina de la Música i les Arts Escèniques

Més del 75% dels músics presenten en algun moment de la seua carrera algun problema mèdic relacionat amb la pràctica de la seua activitat musical. Són problemes de salut que varien en funció de l’instrument utilitzat. El que sí que és comú és que, si no reben una atenció especialitzada per part d’un equip expert en medicina de la música, difícilment podran solucionar el seu problema, corrent el risc de cronificarse o d’incapacitar-li per a tocar el seu instrument.

En un entorn de tradició musical la Unitat de Medicina de la Música i les Arts Escèniques de l’Hospital de Manises es configura com un servei únic de caràcter públic en la Comunitat Valenciana que ofereix una atenció integral a càrrec d’un equip multidisciplinari de professionals experts en medicina de la música. Entre ells comptem amb: metges rehabilitadors, traumatòlegs, Otorrinolaringòlegs, Neuròlegs, Dermatòlegs, Al·lergòlegs, Fisioterapeutes, Logopedes, Psicòlegs i Nutricionistes.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*