Utiel preveu realitzar un cens genètic de més de 1.000 gossos del municipi per a controlar i reduir les excrements en el carrer

Post també disponible en: Castellano

La campanya d’identificació de mascotes comença dilluns que ve 19 d’octubre i el període d’inscripció finalitzarà el 31 de desembre de 2020. Els amos de gossos han de concertar cita prèvia en el centre veterinari Guivet (96 217 30 64)

Utiel tindrà la seua població canina censada a partir de la informació genètica dels gossos des del pròxim dilluns 19 d’octubre. L’Ajuntament d’Utiel ha iniciat una campanya informativa adreçada als propietaris de gossos del municipi perquè identifiquen les seues mascotes a través del servei de cens caní amb l’expectativa de reduir considerablement els excrements de la via pública.

El consistori va aprovar l’Ordenança Municipal de la tinença, la protecció i els serveis de retirada i dipòsit d’animals en la qual s’informa de l’obligatorietat de la inscripció en el registre censal caní municipal de tots els gossos de terme municipal.

“Esperem que aquesta campanya tingui una resposta positiva per part de la ciutadania, que venia reclamant des de fa temps un major control de el problema de femta a la via pública”, apunta l’alcalde d’Utiel, Fernando Benlliure.

Durant la primera fase d’implantació de l’servei, de l’19 d’octubre a l’31 de desembre, es realitzarà la presa de mostres de saliva de les mascotes perquè el laboratori encarregat de censar els animals, ADN Caní, obtingue i conserve la seua informació genètica. El cost únic d’aquest registre és de 37,50 € per cada gos censat i s’efectuarà en el centre veterinari Guivet (carrer de la Mercè, 12) del municipi.

En aquesta línia, la informació que recull l’ADN del gos permet, “identificar el propietari que no retire de la via pública els excrements del seu gos, a qui l’abandona o maltracti o mantenir una informació rigorosa de la població canina com a mesura de salut pública”, detallava la Regidora de Sanitat, Maria Carmen López.

Reducció de femta dels carrers d’Utiel

La previsió inicial passa per obtenir un cens genètic estimat de més de 1.000 gossos, el que suposarà una reducció diària considerable de la femta que es poden trobar als carrers d’Utiel.

En aquesta línia, l’alcalde d’Utiel afirma que “estem convençuts que la mesura suposarà, en si mateixa, una oportunitat dissuasòria perquè els propietaris de gossos entenguen que el seu comportament cívic repercutirà en un Utiel més net i beneficiarà a la salut pública, a la qualitat mediambiental ia la imatge del nostre municipi”.

Protocol de funcionament

La recollida d’excrements començarà el 2021, un cop acabat el procés d’identificació genètica dels gossos del municipi.
A partir d’aquest moment, s’iniciarà el procediment sancionador que afectarà els ciutadans que incompleixin l’ordenança municipal, tant els que no hagin formalitzat la inscripció dels seus gossos en el registre caní com els que no recullin els excrements de les seves mascotes a la via pública.

Registre d’ADN caní, pioner a Espanya

Utiel se suma a aquest projecte pioner de l’empresa valenciana ADN Caní que, en col·laboració amb col·legis de veterinaris, ha implantat a Espanya un sistema innovador de cens de mascotes a partir de la seva seqüència genètica.

Precisament, el registre de l’ADN dels gossos ja és una realitat en nombrosos municipis espanyols, entre ells el d’Utiel, garantint un seguiment més real, més eficaç i més actualitzat que el que poden oferir els xips amb el qual actualment es controla la població

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*