Xest acull l’acte “Drets de la infància i l’adolescència” posant el focus en la realitat dels xiquets i xiquetes tutelats

Post també disponible en: Castellano

El teatre Liceu de Xest ha acollit aquest passat dissabte, 16 de desembre, l’acte Drets de la infància i l’adolescència, impulsat des de la Regidoria de Benestar Social a iniciativa de Acaronar, amb una exposició temàtica sota el mateix títol i la projecció d’Així creixen els nans, un documental sobre xiquets, xiquetes i adolescents tutelats, dirigit per Rául Serrano.

Exposició

Les persones assistents van poder contemplar, en primer lloc, els panells de gran format instal·lats en el vestíbul del teatre Liceu, en els quals s’explicaven alguns dels drets dels i les menors, acompanyats d’il·lustracions. La inauguració es va fer a càrrec de la regidora Mª Ángeles Llorente, i la responsable de la Xarxa d’Oficines de l’Acolliment familiar de Acaronar, Luisa Vega.

“Els primers anys de la vida són fonamentals en el desenvolupament emocional de la persona i per a això, un entorn familiar que acaricie, cuide, eduque i proporcione experiències gratificants és imprescindible. A Espanya hi ha més de 50.000 xiquets, xiquetes i adolescents sota programes de protecció de la infància i al voltant de 23.000 es troben en acolliment residencial, esperant a una família”, explicava la regidora. “Acaronar compleix, en 2023, 30 anys treballant per a garantir els drets de la infància desprotegida a través de l’acolliment familiar, d’una manera eficient i exemplar. Això té un valor excepcional que mereix un reconeixement institucional i un suport social de llarg abast. Moltes gràcies per fer un treball que dignifica a les persones i engrandeix a les societats”.

Per part seua, Luisa Vega va introduir l’exposició, posant en relleu la importància de conéixer els drets per a poder complir amb ells. “L’exposició pretén acostar els drets a la vida quotidiana, ja que que són les condicions bàsiques per a tindre una vida digna, i destacar que les persones menors de 18 anys tenen els mateixos que les adultes”.

Després de les intervencions, va haver-hi un breu vi d’honor, com a avantsala a la projecció.

Així creixen els nans

Ja a l’interior del teatre, el president de Acaronar, Ricardo Casadó, va agrair a la regidoria de Benestar Social el suport per a la realització de la jornada i va explicar el germen de la pel·lícula. “La història d’aquest projecte és el fruit del treball col·laboratiu de persones que ens coneixíem i teníem sintonia; vam conéixer a Raúl, director i guionista, i el projecte ens va il·lusionar molt. Aquest documentals un regal per a poder reflexionar i analitzar amb profunditat el sistema de protecció”, apuntava Casadó, qui va donar pas a la projecció.

Així creixen els nans va presentar davant el públic assistent un relat sobre la complexa realitat dels centres i famílies acollidores a través dels testimoniatges d’adults que van ser xiquets, xiquetes i adolescents tutelats, juntament amb les aportacions i reflexions de reconeguts professionals del món de la infància vulnerable.

En acabar la projecció, Mª Angeles Llorente va obrir un col·loqui obert al públic, presentant als tres participants: Eva Sánchez, educadora i treballadora social de Acaronar; Raúl Serrano, el director i guionista del documental, i Antonio Alba, família acollidora.

“El realment valuós que ens porta el documental és la necessitat d’acostar-nos a la societat i traslladar el missatge que aquests xiquets, xiquetes i adolescents necessiten una xarxa de suport que va més enllà de les institucions, i l’acte de hui és una oportunitat per a això”, ressaltava Eva Sánchez, durant la seua intervenció.

Per part seua, Raúl Serrano també va incidir en la importància de la família acollidora. “La infància i l’adolescència és quan més necessites a eixes persones de referència, que t’aporten eixa sensació d’amor incondicional que et permeta connectar amb el món, que et construïsca com a individu i t’ensenye a voler”.

Finalment, Antonio Alba va resumir la seua experiència com a pare acollidor. “Aquest documental em continua commovent, durant el visionat no he pogut deixar de pensar en el meu fill, en què ell pot tindre’m a mi, en què puc anar a fer-li una besada totes les nits o anar quan em demana que li tape; eixos detalls en un centre no existeixen. La importància de l’acolliment familiar crec que és la que hauria de prevaldre, però per desgràcia la realitat no és eixa”.

L’acte es va tancar amb les preguntes i reflexions de les persones assistents i amb el sorteig d’una quadre original d’artista local Pablo Izquierdo.

Sobre l’acolliment familiar

Les persones interessades a informar-se sobre les possibilitats de ser família acollidora poden contactar amb l’oficina municipal de l’acolliment familiar de la xarxa Acaronar a Xest, situada en el Passeig Félix Rodríguez de la Font; en els telèfons 96 251 27 55 i 692 35 02 48 o través del correu acaronar@acaronar.org.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*