Ximo Puig demana “transparència, reciprocitat i regles objectives” per millorar la cogobernanza entre el Govern central i les comunitats autònomes

Post també disponible en: Castellano

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat “transparència, reciprocitat i regles objectives” per millorar la cogobernanza entre el Govern central i les comunitats autònomes en la gestió de la crisi ocasionada per la pandèmia de COVID-19.

Així ho ha explicat en la seva compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió amb el president de Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per abordar l’evolució de la pandèmia.

El president -que ha comparegut amb la subdirectora general d’Epidemiologia i membre de l’comitè científic que assessora el Govern d’Espanya per a la pandèmia, Hermelinda Vanaclocha- ha destacat que la “cara real” de la pandèmia a la Comunitat Valenciana “ja és molt més la d’aquells que es curen que la d’aquells que, per desgràcia, empitjoren o perden la vida “.

Referent a això, ha subratllat que aquest dissabte es van donar més altes (615) que totes les acumulades fins al 3 d’abril, que en una setmana han augmentat les altes un 20% i que, en un mes, s’han multiplicat per 5. Ha recordat també que la Comunitat Valenciana ocupa el lloc 14 de 17 en la taxa de contagi total, menys de la meitat d’Espanya, i el lloc 12 de 17 en la taxa de mortalitat, també menys de la meitat d’Espanya.

“Tenim 480 persones hospitalitzades, i ingressats a les UCI 87 pacients: la xifra més baixa des del 21 de març. A més, a dia d’avui hi ha disponibles 747 llits UCI públiques i 218 privades”, ha afegit també el president.

“Aquesta és l’aportació valenciana a la millora general d’Espanya”, ha remarcat Puig, que ha argumentat que el mèrit és de les i els professionals sanitaris, de molts ciutadans i ciutadanes i també de la major inversió en sanitat pública.

“Els valencians i les valencianes hem fet els deures, i en qualsevol estadística es pot comprovar. Vull que això quedi clar: la societat valenciana no ha suspès cap examen, ni ha fet res malament”, ha ressaltat.

Tal com ha explicat, la Generalitat complia els criteris tècnics que s’havien exigit per passar a la fase 1, però no ha estat així, i no s’ha justificat “amb criteris objectius” la decisió de l’Ministeri de Sanitat de deixar en la fase 0 a una gran part de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha subratllat que la Generalitat “discrepa d’aquesta decisió”, com així l’hi ha traslladat aquest diumenge al president de Govern, i també aquest dissabte passat a el ministre de Sanitat, Salvador Illa, pel que ha reclamat s’estudiï de nou el pla presentat per la Comunitat i es reverteixi el més aviat possible aquesta mesura.

“A situacions similars, regles similars”

“Fins ara la Generalitat ha estat propositiva, respectuosa i lleial, i així continuarà sent”, ha dit Puig, que ha reafirmat el seu suport a la “unitat d’acció”, des de la necessària “coresponsabilitat” i fugint de la “confrontació innecessària” .

“Ara bé: lleialtat no és submissió. A situacions similars, regles similars”, ha emfatitzat el president, que ha volgut deixar clar que “a ningú li interessa més la salut dels valencians i les valencianes que a la Generalitat”.

Per això, ha expressat la seva confiança que la cogobernanza “funcioni millor” en la transició cap a la normalitat i s’adoptin els acords necessaris per dotar de la “màxima confiança” a les decisions.

“Això no és una carrera per veure qui surt abans, qui canvia primer de fase”, ha reiterat, i ha afegit: “No entenem la responsabilitat ni la lleialtat, que ha de ser recíproca, com acatament, perquè cap partidisme s’imposarà mai als interessos generals de el poble valencià “.

Segons ha manifestat, l’informe tècnic de 232 pàgines que la Generalitat va presentar a Govern central, sustentant la possibilitat clara que tota la Comunitat Valenciana passés a la fase 1, “ha estat en part desestimat sense cap paper com a resposta”. “Davant d’un informe de 232 pàgines, cap paper”, ha lamentat el president que ha anunciat que el document preparat per les autoritats sanitàries valencianes podrà consultar des d’aquest mateix diumenge al web de la Conselleria de Sanitat.

“S’han canviat les regles de joc a meitat de partit”, ha subratllat el president de la Generalitat, en referència a l’avaluació de la realització de test a la Comunitat Valenciana atenent a uns criteris que no entraran en vigor fins aquest dilluns. Referent a això, la subdirectora general d’Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat ha argumentat que la Generalitat ha aplicat en tot moment el protocol marcat pel Ministeri de Sanitat, que limitava els tests a pacients amb símptomes que requerien hospitalització.

No obstant, ha precisat que la Generalitat té capacitat per realitzar 5.700 PCR a el dia a través dels departaments, 2.000 PCR a el dia amb fundacions i, de acreditar-se els laboratoris pendents, 1.500 més, de manera que compleix a més també els nous criteris.

D’altra banda, el responsable de el Consell, que ha demanat disculpes per la frustració d’expectatives a les persones als negocis i empreses que s’havien preparat per entrar aquest dilluns a la fase 1, ha indicat que “tota la Comunitat Valenciana necessita anar obrint-se ja, de manera segura., primant la salut, sense relaxació social “, però també” sense perdre un segon en el camí de la recuperació “.

S’ha mostrat així partidari de mantenir a l’màxim la “prudència” en aquells departaments que sí entraran aquest dilluns a la fase 1, i de acompanyar-la de “determinació per començar a sortir de la paràlisi”.

“El sistema de finançament no pot ser el model de repartiment”

Sobre el Fons no Reembolsable aprovat pel Govern, el president ha manifestat que “l’actual sistema de finançament no pot ser el model de repartiment” a les comunitats.

“Entenc que qui més ha hagut de gastar en el pla sanitari tingui més recursos, però totes les mesures caldrà connectar-les, perquè els que facin més esforç fiscal també hauran de tenir més recursos”, ha indicat Puig, que ha demanat “transparència” en els criteris i respecte a “la singularitat entre territoris i la igualtat entre espanyols.

Puig ha valorat, d’altra banda, la flexibilització de les mesures adoptades en relació amb els expedients de regulació d’ocupació en el marc de el diàleg social.

A més, ha insistit en la importància que les comunitats autònomes tinguin el pes que correspon al pla de recuperació europeu i ha reiterat la necessitat que hi hagi un protocol europeu de seguretat per a l’obertura de fronteres amb garanties per al sector turístic.

S’ha mostrat, d’altra banda, partidari de caminar cap a una unitat d’acció en les ajudes, la promoció de suports i els incentius per tal d’aconseguir una “desburocratització”. “Una moratòria d’alguna de la normativa vigent ens permetria avançar amb més rapidesa cap a la recuperació, la reconstrucció i la inversió”, ha apuntat el president.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*