Ana Barceló: “Hem adaptat els centres de salut per reforçar la tasca de contenció del coronavirus”

Post també disponible en: Castellano

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut en roda de premsa per informar sobre les mesures de prevenció que es van a dur a terme en els centres de salut amb la finalitat de reforçar la tasca que s’està realitzant des Atenció Primària per contenir el coronavirus a la Comunitat Valenciana.

La consellera de Sanitat ha destacat que “la Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia amb menys incidència acumulada, en concret, 1,72 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies, mentre que la mitjana d’Espanya se situa en el 4 , 99 “.

A més, en els últims 14 dies, la incidència acumulada a la Comunitat Valenciana és de 3,40 casos per cada 100.000 habitants i la mitjana nacional és de 9,89 per cada 100.000 habitants.

En aquest sentit, Barceló ha destacat que “aquesta incidència acumulada indica que la Comunitat Valenciana es troba en un moment de contenció”.

D’altra banda, en Atenció Primària s’han detectat 22.438 possibles casos de coronavirus a la Comunitat Valenciana des del 11 de maig fins al 5 de juliol. D’aquests casos, se li ha realitzat la PCR a el 92,4% de les quals han donat positives un 1%, el que suposa un índex molt baix.

Per províncies, a Castelló s’han detectat 2.988 possibles casos en atenció primària, i s’ha realitzat PCR a l’93,1%, dels quals el 1,8% ha resultat positiu. A la província de València s’han detectat 11.811 possibles casos i s’ha realitzat la PCR a el 92,5% dels casos, dels quals un 1% ha resultat positiu. A Alacant, els possibles casos detectats han estat 7.639, realitzant la prova a el 91,8%, de les quals el 0,7% ha donat positiu.

Finalment, en el cas de pacients que ingressen i als quals se’ls fa la PCR s’han registrat 127 casos possibles i positius un 1,6%. Així mateix, de les PCR en els serveis d’Urgències, en concret 896 des del 11 de maig fins al 5 de juliol, han donat positives un 0,9%. A més, en hospitalària i urgències s’han realitzat 1.023 PCR, de les quals un 1% han donat positiu.

Atenció Primaria

Segons ha explicat Barceló, “hem adoptat una sèrie de mesures preventives en els centres de salut que estan orientades a contenir la presència de virus en la nostra Comunitat a el temps que es recupera la normalitat en l’assistència sanitària. L’objectiu és atendre la demanda assistencial durant aquesta època estival i, al seu torn, facilitar la tasca dels professionals sanitaris “.

Entre les mesures preventives que ha implantat la Conselleria de Sanitat per tal d’evitar contagis hi ha la limitació de l’aforament en els centres de salut per seguretat de pacients i de professionals. Així mateix, s’han establert dos circuits diferenciats, un COVID i un altre no COVID, per separar pacients, tot això després de la revisió que han portat a terme els serveis de prevenció de riscos laborals en cada centre.

D’altra banda, alguns centres de la Comunitat Valenciana amplien els seus horaris i atenen pacients en horaris de tarda. D’aquesta manera, el que es pretén evitar és l’excés de consultes concentrades als matins i proporcionar una amplitud d’horari als usuaris. Sobre aquest aspecte, Barceló ha indicat que “la planificació dels centres s’ha dut a terme atenent les necessitats de les direccions de primària. De fet, en relació amb l’horari s’ha conjugat la necessitat d’atenció als pacients amb el descans de els professionals “.

“Som conscients l’esforç que han dut a terme els professionals en tot aquest temps de pandèmia. Per això, hem planificat l’atenció sanitària durant aquesta fase de nova normalitat atenent les necessitats, tant dels pacients com dels propis professionals”, ha afegit .

Cita prèvia telefònica a través de GVA + Salut

Barceló ha indicat que “si un ciutadà necessita trucar al seu centre de salut i posar-se en contacte amb el seu metge per qualsevol problema que necessiti i que no requereixi visita, ha de trucar a el centre”. Per a això, s’aconsella la utilització de franges horàries més enllà de la primera hora, on es detecta una gran concentració en el nombre de trucades.

A més, des de la Conselleria de Sanitat s’han pres mesures com l’opció de cita prèvia telefònica amb el o la professional a través de l’APP GVA + Salut, una mesura que estarà implantada en breu.

En tot cas, si un ciutadà requereix d’atenció no demorable en Atenció primària, ha d’acudir al seu centre de salut o PAC / PAS fora de l’horari d’obertura.

Dispensació de tractaments sense recepta de paper

Les mesures que s’han adoptat en l’àmbit farmacèutic durant l’estat d’alarma van a romandre de moment per tal de reduir la càrrega administrativa dels i les professionals d’Atenció Primària i contribuir a la disponibilitat de determinats productes sanitaris. Per això, es manté en molts tractaments la prescripció sense necessitat d’haver d’acudir a centre de salut.

A més, seguirà disponible la dispensació de medicaments a les farmàcies sense necessitat de la recepta en paper, de manera que l’usuari o usuària pugui retirar la seva medicació amb la seva targeta SIP.

Pel que fa a tractaments crònics, s’ha procedit a la prolongació automàtica i, segons ha manifestat Barceló, “aquesta mesura ha evitat un milió de visites als centres de salut”.

Una altra de les mesures que es manté és la prescripció electrònica a funcionaris mutualistes amb assistència pública (Muface, Isfas, Mugeju) i la planificació flexible de retirada de tractaments, de manera que el pacient acudeix a retirar la seva medicació quan se li hagi acabat, evitant acumulació de medicaments sense utilitzar.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*