AVA-ASAJA estima que la producció valenciana de caqui descendirà un 35% per la pedra i gelades

L'escassetat d'oferta ja està provocant un augment dels preus a nivells previs al veto rus i AVA-ASAJA recomana prudència a l'hora de vendre.
L'escassetat d'oferta ja està provocant un augment dels preus a nivells previs al veto rus i AVA-ASAJA recomana prudència a l'hora de vendre.
L'escassetat d'oferta ja està provocant un augment dels preus a nivells previs al veto rus i AVA-ASAJA recomana prudència a l'hora de vendre.
L’escassetat d’oferta ja està provocant un augment dels preus a nivells previs al veto rus i AVA-ASAJA recomana prudència a l’hora de vendre.

La producció de caqui en la Comunitat Valenciana experimentarà un afonament del 35% respecte a la campanya passada, segons les primeres estimacions de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) . L’aforament previst a falta de poc més d’un mes per a l’inici de l’arreplega dels primers fruits se situa entorn de 240.000 tones, la majoria de les quals corresponen a la varietat Rojo Brillant que està obtenint una excel·lent acollida en els mercats nacionals i internacionals.

Esta important caiguda de collita no compta amb precedents semblants des que començara a principis de segle XXI l’expansió del cultiu, moltes vegades com a alternativa a cítrics, hortalisses i fruiters d’os que venien patint una prolongada crisi de rendibilitat. La superfície valenciana dedicada al caqui ha anat creixent de manera imparable, de tal manera que en només deu anys s’ha multiplicat per cinc al passar de 3.298 hectàrees en 2007 a 15.977 hectàrees en 2017, d’acord amb les estadístiques oficials del Ministeri d’Agricultura (Enquesta sobre Superfícies i Rendiments de Cultius – ESYRCE) .

El descens productiu d’esta temporada es produïx, per tant, a pesar de l’entrada al circuit comercial de noves plantacions, que, tenint en compte l’increment de la producció assegurada (333.208 tones en 13.732 hectàrees) , estan xifrades per AVA- ASAJA en un augment del 8% en comparació a l’aforament de la temporada 2017. La principal causa de la baixada de collita es troba en els devastadors efectes tant de les gelades registrades al febrer i març com, sobretot, del temporal de pedra i vent que va assotar la comarca de la Ribera el passat 1 de juliol. A més, l’organització agrària constata en nombroses explotacions una major “escombrà”; o caiguda de fruits durant l’actual fase de quallat.

En estos moments les operacions de compravenda tancades en el camp valencià ja mostren una tendència a l’alça dels preus en origen, movent-se en una àmplia gamma entre 0,35 i 0,45 EUR/kg, la qual cosa suposa la volta a cotitzacions prèvies a l’establiment del veto rus en 2014. AVA-ASAJA recomana als agricultors que siguen prudents i actuen amb calma a l’hora de vendre la seua collita ja que la pujada dels preus ha d’aconseguir a compensar les minves de volum de producció comercialitzada.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*