AVA-Asaja parla de “quatre temporals en un: ahir era vent i fred, avui s’afegeix la gota freda i la pedra”

Post també disponible en: Castellano

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) alerta que la borrasca Glòria s’està traduint en una successió de sinistres climàtics extremadament greus que s’acarnissen amb els cítrics, les hortalisses de temporada i les infraestructures agràries. Si durant les jornades de diumenge i dilluns els agricultors lamentaven danys per les fortes ratxes de vent i per les baixes temperatures, en les últimes 24 hores les inundacions provocades per la gota freda i, en menor mesura, la calamarsa s’intensifiquen els danys sobre la agricultura valenciana.

Tant és així que AVA-Asaja eleva la preocupació de el sector agrari valencià i qualifica la borrasca Glòria de “quatre temporals en un: vent, fred, gota freda i pedra”. El cultiu més afectat, amb diferència, són els cítrics que encara estaven per recol·lectar en aquesta segona meitat de la campanya marcada per uns preus en origen elevats a causa de la minva de collita. La gran quantitat d’aigua descarregada a les comarques costaneres de la Comunitat Valenciana va inundar camps sencers de taronges i mandarines, amb especial incidència a les zones afectades per desbordaments de rius i barrancs. Aquest excés d’aigua amenaça d’agreujar la pèrdua de collites ja causada pel vent i possibles gelades, ja que, en funció de l’evolució de l’clima durant les properes setmanes, podria arribar a causar problemes d’asfíxia radicular, així com podridura, aparició de fongs i fisiopaties en la pell dels fruits.

 Pel que fa a les hortalisses, hi ha nombrosos camps completament negats que patiran pèrdues de fins al 100% de la producció. Fins i tot en parcel·les on recentment s’havien sembrat patates i cebes, els agricultors es veuran obligats a replantar. També es preveuen problemes de salinitat en explotacions properes a la mar. Entre les infraestructures damnificades cal destacar marges, camins, hivernacles, gomes de degoteig o malles de protecció de cultius, tant per l’efecte de el vent com de les inundacions i el consegüent arrossegament de terres.

L’impacte de la calamarsa resulta més localitzat, concretament a la Safor, provocant danys en cítrics que es faran més visibles d’aquí a uns dies. En altres comarques com el Camp de Túria i l’Horta la pedra va venir acompanyada de molta aigua i no va aconseguir una mida prou gran com per danyar les produccions agrícoles.

En qualsevol cas, AVA-Asaja reitera que encara és aviat per avaluar amb més precisió l’abast dels danys -que sens dubte arribaran diverses desenes de milions d’euros- perquè el temporal encara no ha remès i perquè molts agricultors no han pogut ni tan sols accedir a les seves parcel·les.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*