Consells per a la lactància materna a l’estiu de l’Àrea de Manises

Post també disponible en: Castellano

Els professionals de Manises recomanen donar el pit en posició de “pilota de rugbi” secundant-lo sobre un coixí o coixí

La mare que dona llet al seu fill ha d’assegurar-se de mantindre’s hidratada de manera freqüent

La llet materna consta d’un 85% d’aigua, per la qual cosa el bebé que pren únicament lactància materna no necessita una aportació d’aigua extra

La Dra. Garrit aconsella “oferir el pit al bebé sovint donant-li a alletar a demanda”

A l’estiu coincideixen circumstàncies com la calor, la humitat, l’augment de sudoració, els canvis horaris o els desplaçaments, que poden complicar la lactància materna, tant per a la mare com per al seu fill. 

Per això, des del Departament de Salut de Manises han preparat algunes claus per a la lactació durant els mesos d’estiu, amb la finalitat de facilitar-la. Els huit consells versen sobre l’aigua necessària, la conservació de la llet, les postures més còmodes, els comportaments estiuencs i l’alimentació de la mare.

Major demanda: La majoria dels bebés augmenten la seua demanda de pit en els mesos estivals per a compensar la pèrdua de líquid per la calor. Per això, la mare ha d’estar especialment pendent de les necessitats alimentàries del seu fill. La Dra. Blanca Garrido, Especialista en Pediatria de l’Hospital de Manises i coordinadora de la Unitat de Cures Intermèdies Pediàtriques i Neonatals aconsella “oferir el pit al bebé sovint donant-li a alletar a demanda”.

  1. La llet hidrata: La llet materna consta d’un 85% d’aigua, per la qual cosa el bebé que pren únicament lactància materna no necessita una aportació aigua extra. D’altra banda, quan el bebé creix i s’introdueixen nous aliments a la seua dieta, encara que la lactància materna continue sent la font principal d’aigua, els experts de l’Hospital de Manises suggereixen oferir-li aigua al bebé després de les preses d’aliments diferents al pit per a assaciar la seua set, especialment a l’estiu.
  2. Llocs còmodes: Aquests mesos calorosos, quan es dona pit en llocs públics, cal buscar llocs que siguen frescos i estiguen en l’ombra. En llocs tancats, hem de tractar que el lactant no reba l’aire directe del ventilador ni de l’aire condicionat, per a previndre constipats i evitar que patisca canvis bruscos de temperatura. 
  3. Conservació de llet: Els professionals recomanen refrigerar la llet de la mare en cas que no s’utilitze durant l’hora següent a la seua extracció, així com congelar-la si no s’usarà durant les pròximes 24 a 48 hores aproximadament. Segons l’Especialista en Pediatria de l’Hospital de Manises, la congelació de la llet hauria de fer-se en envasos xicotets, d’una grandària de 120 a 150 ml, per a poder descongelar-la de manera gradual quan es vagen a necessitar les preses, evitant que es malgaste la llet. La coordinadora de la Unitat de Cures Intermèdies Pediàtriques i Neonatals també confirma que “una vegada passades dues hores després de la seua descongelació, s’ha de rebutjar la llet si no s’ha utilitzat”. 
  4. Desplaçaments: La lactància materna no té per què suposar un impediment per a desplaçar-se durant els mesos d’estiu, però s’ha d’intentar assegurar al màxim possible com seran les preses durant el viatge”. A més, cal valorar com viatjar. Si el viatge es realitza amb avió, s’ha de prestar especial atenció a oferir el pit, o un xupló, al bebé en els moments d’enlairament i aterratge per a evitar les molèsties en les oïdes. En cas que es viatge amb cotxe s’ha de tindre un sistema de retenció infantil adequat. La Dra. Garrit recomana els passejos a l’aire lliure, “és beneficiós per a la salut de la mare i el bebé”.
  5. Postures còmodes: Algunes postures permeten alletar sense un contacte cos a cos tan estret resultant així més còmodes en els dies de molta calor. Els professionals de Manises recomanen, per a l’època estival, donar el pit recolzada amb el bebé al costat o posar-lo en posició de “pilota de rugbi” secundant-lo sobre un coixí o coixí.
  6. Vigilar l’exposició al sol: Encara que s’ha d’evitar l’exposició del bebé al sol durant les hores més caloroses del dia, és recomanable que el bebé passe un temps al sol per a la producció de la vitamina D. Igualment, s’aconsella usar protecció física per al bebé, com a capell, ombrel·la, roba, i evitar la temperatura ambiental excessiva. 
  7. Alimentació saludable: L’especialista estableix que la mare que dona llet al seu fill ha d’assegurar-se de mantindre’s hidratada de manera freqüent alhora que mantindre una alimentació rica en productes frescos amb una gran varietat de productes saludables. La mare lactant ha de tindre en compte la despesa extra d’energia i líquids que suposa la producció làctia per a ella. 

Beneficis de la lactància natural

La llet materna és l’aliment més equilibrat, contenint tots els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament del nounat i amb beneficis per al seu sistema immunològic i la seua salut a llarg termini. Per això, és el millor aliment infantil que existeix. “A la mamà, donar el pit l’ajuda a una ràpida recuperació del part i a descansar millor”, estableix la Dra. Garrit. Això és pel fet que l’hormona prolactina que estimula la producció de llet té un efecte relaxant, així com potencia el vincle emocional entre tots dos.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*