El 29% dels pacients de la Unitat de Conductes Addictives de la Ribera van acudir per problemes relacionats amb l’alcohol en 2020

Post també disponible en: Castellano

El 29% dels pacients que, durant l’any 2020, van acudir a la Unitat de Conductes Addictives (UCA) de la Ribera, ho van fer per problemes relacionats amb el consum d’alcohol. 

Així ho han informat amb motiu de la celebració hui, 15 de novembre, del Dia Mundial Sense Alcohol, els responsables de la UCA, els qui han afirmat que “a més de ser la droga principal per la qual els pacients acudeixen a la Unitat, l’abús de l’alcohol està associat a altres conductes addictives, com el consum de cocaïna, o als consums intensius que joves i adolescents fan de l’alcohol junt a altres tòxics, com el cànnabis o el tabac”.

Perfil social del pacient

Del total de nous pacients vistos per problemes amb l’alcohol en 2020, en el 39% dels casos el pacient era solter, mentre que en el 31% estava divorciat o separat i en el 29% estava casat o vivia amb una parella de fet.

La majoria dels pacients, el 65%, tenia 1,2 o 3 fills, mentre que l’11% no tenia descendència. 

Pel que fa a la situació laboral de les persones demandants d’atenció per consum d’alcohol, el 43% es trobava en situació de desocupació, mentre que el 31% es trobava treballant i el 14% era pensionista i/o amb una incapacitat permanent.

Cal destacar, així mateix, que en el 53% dels casos, els pacients que van acudir en 2020 a la UCA ja havien rebut tractament previ per problemes relacionats amb l’alcohol, mentre que en el 42% mai havien rebut tractament per cap tipus d’addicció. 

Unitat de Conductes Addictives

Situada al costat del Centre de Salut d’Alzira del carrer La Paz, l’UCA del Departament de Salut de la Ribera està atesa per un equip multidisciplinari de professionals compost per un metge de conductes addictives, un psiquiatre, dos psicòlegs, una infermera i una auxiliar d’Infermeria.

En ella, els pacients reben un seguiment a nivell individual (cites amb el metge i/o psicòleg), assisteixen a grups terapèutics i reben suport familiar. La Unitat és també l’encarregada de gestionar les derivacions a altres recursos de suport de la xarxa sanitària per a pacients amb problemes addictius com: unitats de desintoxicació hospitalària, centres de dia o comunitats terapèutiques.

Igualment, l’UCA de la Ribera es coordina amb altres entitats sanitàries, socials i municipals de la comarca, amb la finalitat de proporcionar una assistència integral als pacients que presenten trastorns addictius.

Junt a la labor assistencial, l’UCA realitza altres activitats en diversos àmbits, com a formació per a residents de les especialitats de Medicina Familiar i Comunitària, Psiquiatria i Psicologia; per a Pràcticum màster i Grau de Psicologia, realització de projectes d’investigació, o suport a organismes de prevenció i promoció de la salut.

A més, l’UCA forma part del Grup ARPA (Abordatge a la Ribera dels Problemes per Alcohol), integrat per professionals sanitaris d’atenció primària, especialitzada, Unitats de Prevenció Comunitària municipals i Salut Pública, que treballa a la Ribera per a reduir el consum d’alcohol i millorar l’atenció d’este problema de salut a tots els nivells: preventiu, assistencial i social. 

Malgrat la situació de pandèmia viscuda des de 2020, la Unitat de Conductes Addictives s’ha mantingut activa, en tot moment, atenent els pacients tant presencialment (primeres consultes) com telefònicament. Així mateix, el recinte on se situa la Unitat i els seus professionals s’han adaptat a tots els protocols de prevenció establits per les autoritats sanitàries per a fer front al coronavirus.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*