Post també disponible en: Castellano
El Consell ha concedit l’Alta distinció de la Generalitat dels Premis 9 d’octubre a Carmen Alborch i al dispositiu de l’Aquarius.
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha detallat, a la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, les distincions i mèrits que s’atorgaran el proper 9 d’octubre en un acte institucional amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana.
Oltra ha explicat que el Consell ha concedit l’Alta Distinció de la Generalitat al dispositiu de l’Aquarius per l’operació “Esperança Mediterrània”, a través de la qual “la Generaltiat, el Govern central, institucions i ONGs, coordinats per la Generalitat, van acollir a 629 persones migrants que van arribar al territori valencià en els vaixells Datilo, Aquarius i Orione “.
La vicepresidenta ha recordat que “2.320 professionals, voluntaris de Creu Roja i d’altres ONGs, traductors i traductores, policies, personal sanitari, guàrdia civil ?? van participar en aquest dispositiu que va ser reflex que el valencià és un territori obert, solidari i hospitalari “.
L’altra Alta distinció de la Generalitat ha recaigut en aquesta ocasió a Carmen Alborch per la seva trajectòria professional. Primera degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València, “en uns anys on no era fàcil ser una dona al capdavant de la Facultat de Dret”, va ser també, segons ha explicat Oltra, la primera ministra valenciana, en aquest cas de cultura, i “moltes primeres coses”.
La vicepresidenta ha fet èmfasi que Carmen Alborch, “escriptora d’èxit i feminista de referència”, “transitar camins que altres dones hem transitat darrere d’ella perquè alguna dona ens va obrir el camí”.
Distincions i mèrits de la Generalitat
Així mateix, el Consell ha concedit la Distinció de la Generalitat als tennistes David Ferrer i Anabel Medina, al Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela, a les rectores Mavi Mestre i Eva Alcón i al València Cf.
El Mèrit Cultural ha recaigut en el Cor Sant Yago pel seu 50 aniversari; en els cantants Paco Muñoz, Merxe Banyuls i Lluís Miquel Campos; la poeta Francisca Aguirre; la il·lustradora Paula Bonet; la historiadora Isabel Morant; la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles per la seva 250 aniversari i el pintor Salvador Montesa.
D’altra banda, la Generalitat ha atorgat el Mèrit científic a la investigadora Guillermina López. El Mèrit empresarial i social ha recaigut en la Fundació Cañada Blanch; en l’Associació d’Empresàries i Professionals de València (EVAP); en l’empresari valencià Francisco Pons, a títol pòstum, i en la Cooperativa Elèctrica de Vinalesa.
El Mèrit esportiu s’ha concedit al Trinquet El Zurdo; a l’esportista d’hoquei herba Lola Riera; a la pionera de la pilota femenina Emilia Gómez; al referent de la pilota valenciana Josep Sanvenancio; i al jugador de bàsquet José Ignacio Rodilla.
El Mèrit per accions a favor de la igualtat i per una societat inclusiva ha recaigut en la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social; la delegació territorial de l’ONCE per la seva 80 aniversari i en Alexandrina dóna Fonseca Maia, referent històrica de la lluita feminista gitana.
El distintiu d’ambaixadora de la Comunitat Valenciana ha estat atorgat a la il·lustradora Ana Juan. El Premi de les Lletres, de caràcter bianual, es va a lliurar al novel·lista Vicente Muñoz Puelles i el Premi Lluís Vives a la política sueca Cecilia Malmström.
Be the first to comment