El IVCR+i protegeix i data l’art paleolític en la cova de Don Joan de Jalance

Post també disponible en: Castellano

La cova obri al públic després dels treballs de protecció dels gravats

El Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha documentat que els gravats de la cova de Don Joan a Jalance poden adscriure’s al Paleolític superior, amb una edat mínima de 12.000 anys. 

La cova de Don Joan ha obert les seues portes al públic una vegada que han finalitzat els treballs de documentació i protecció dels gravats que ha realitzat el IVCR+ i en col·laboració amb l’Ajuntament de Jalance. 

El projecte d’investigació que realitza el IVCR+i des de fa anys va localitzar uns gravats que ocupen una extensió de 4 metres quadrats que estaven coberts d’una prima crosta calcària formada per calcita cristal·lina i ‘moonmilk’ (una formació calcària molt blana que amb el pas del temps s’endureix fins a aconseguir un estat sòlid). 

Mitjançant tècniques fotogramètriques, els tècnics van descobrir una sèrie de feixos de línies paral·leles de traçat sinuós que s’entrecreuen i motius en reticle que per estil poden adscriure’s al Paleolític superior, amb una edat mínima de 12.000 anys. Per a obtindre una datació més precisa s’han obtingut mostres de calcita que seran datades pel Laboratori de Geologia de la Universitat Complutense de Madrid mitjançant la tècnica de tori-urani.

En la mateixa zona se superposen impressions longitudinals de dits i la petjada d’una mà humana. Per la seua grandària i característiques formals les petjades es poden atribuir a xiquets i a una persona adulta. La precisió i el detall de les impressions sobre el ‘moonmilk’ permet observar les empremtes dactilars deixades per persones fa 12.000 anys. 

Al costat dels treballs de documentació, el IVCR+ i ha assegurat la conservació dels gravats amb la instal·lació d’una pantalla de protecció amb un sistema d’il·luminació adequat per a afavorir la contemplació dels gravats pels visitants a la cova.

La cova de Don Joan es localitza en la Serra de l’Aladroc, en els canons del riu Xúquer. Es tracta d’una àmplia caverna amb un recorregut superior a 500 m, amb nombroses formacions càrstiques. Des de l’any 1981 la cova està oberta al públic com a cova turística gestionada per l’Ajuntament de Jalance. Pel seu interés geològic la cavitat està inclosa en el Catàleg de coves protegides de la Generalitat Valenciana.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*