El mes de març bat diversos rècords de precipitació en les diferents estacions de la Foia de Bunyol-Xiva

Post també disponible en: Castellano

Marzo del 2022 passarà a la història, per ser el mes en què s’han batut diversos rècords de precipitació en les diferents estacions de la Foia de Bunyol-viva. Va començar març amb el trasllat de l’anticicló cap al centre i nord d’Europa, obligant les borrasques a desviar-se cap a la península Ibèrica. Així, vam estar afectats per dues potents borrasques que van deixar quantitats de precipitacions més que destacables. Per exemple, el mes de març han caigut 553.2 l/m² per 576.2 l/m² de mitjana anual a Bunyol.

L’estació de Meteobunyol automàtica mesura la precipitació diària des de les 00 hores d’un dia fins a les 00 hores de l’endemà amb un màxim de precipitació diària de 195 l/m². Però si agafem les dades del pluviòmetre manual que tinc al costat d’aqueixa estació meteorològica, i que recull les precipitacions caigudes des de les 8h d’un dia fins a les 8h de l’endemà, el màxim de precipitació en 24h, seria de 225.4 l/m². El que dona una idea de la intensitat de les precipitacions caigudes.

Observant la taula podem veure que l’orografia ha jugat un paper determinant. Els vents (humits i càlids) del sud-est i llevant al costat de les muntanyes obertes cap al sud-est, han afavorit el creixement dels núvols, produint-se un augment de les precipitacions totals cap a l’interior, amb màxims mensuals destacables a Setaigües i Bunyol. 

De la mateixa manera també s’observen els màxims de precipitació diària en zones de l’interior de la comarca (204.8 l/m² en l’estació de l’Alta-Grossa a Bunyol).

Per als pròxims dies, cal esperar l’arribada d’una massa d’aire molt freda, que es traduirà en un important descens de les temperatures, amb possibilitat d’algunes precipitacions el dilluns. La segona meitat de la setmana vinent les temperatures es recuperarien amb un ambient més primaveral. 

Informació facilitada per Manuel Cervera MasMeteobunyol.com

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*