El projecte Xest Llum Verda rep el reconeixement de la Generalitat com a iniciativa pionera per a un consum energètic sostenible

Post també disponible en: Castellano

El teatre Liceu ha acollit la presentació pública del Projecte Cheste Luz Verde, elaborat des de la regidoria de Medi Ambient i recolzat per la Generalitat i el Ministeri de Consum, amb l’objectiu d’oferir als veïns i les veïnes de Cheste una alternativa de consum energètic més econòmica i respectuosa amb el Medi ambient, a través de la instal·lació de panells solars en diferents espais de la localitat.

“Amb aquest projecte volem aconseguir energia neta i de proximitat per a baixar el rebut de la llum a les famílies, comerços, empreses i al propi ajuntament, generant espais d’ombra, aprofitant al màxim els recursos disponibles i creant noves infraestructures”, explicava el regidor responsable del projecte, David Pujals. “Amb aquests objectius vaig elaborar un avantprojecte recaptant dades com la necessitat de plaques solars, d’espais, de potència i d’inversió, valorant els beneficis directes i indirectes. Busquem el suport d’experts que validaren la seua viabilitat i hem rebut el suport de les conselleries de Participació i de Transició Ecològica i del Ministeri de Consum, que estan hui ací presents. Ara tan sols queda la realització dels tràmits pertinents per a la creació de les infraestructures necessàries amb totes les garanties”.

Com funcionarà Cheste Luz Verde

Després de la presentació dels objectius del projecte, l’enginyer Juan Sacri, expert en transició energètica a nivell local, va ser l’encarregat de desgranar les fases i el funcionament de Cheste Luz Verde. “Es tracta de posar a la disposició del projecte 30 espais municipals, que sumen 100.000 metres quadrats, per a poder produir l’energia capaç de cobrir el consum de 6.000 famílies. Es generarà 1,8 milions d’euros a l’any que repercutirà en els veïns amb una disminució d’entre un 20 i un 40 per cent del rebut de la llum. Però l’impacte mediambiental també és impressionant, perquè suposa l’equivalent a plantar 288.000 arbres i reduir prop de 19.000 tones d’emissions de CO₂ ”, afirmava Sacri.

Tal com va explicar l’expert, el següent pas en la posada en marxa del projecte és elaborar un estudi tècnic i uns plecs per a convocar un concurs públic amb el qual adjudicar la construcció de les infraestructures necessàries per a produir energia solar, una vegada que el Ple de l’Ajuntament haja aprovat la voluntat de dur-lo a terme.

Aliances entre administracions

Després de l’exposició, la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, i la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, van intervindre per a tancar l’acte.

“Cheste Luz Verde és un projecte que té a veure amb l’accés a energies renovables, amb el consum responsable, amb la lluita contra el canvi climàtic i amb la sostenibilitat, que són alguns dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 marcada per l’ONU, que estan molt presents en l’agenda del Consell i en la de molts ajuntaments valencians. L’aliança entre administracions, societat civil i empreses privades és necessària per a avançar en la consecució d’aquests objectius; fa falta col·laboració entre ajuntaments i Generalitat perquè iniciatives com aquesta, que pretenen fer un món més just i solidari, puguen exportar-se a altres municipis i que tots ens puguem nodrir d’elles”, va apuntar Garijo.

Per part seua, Mollà també va incidir en la importància de les accions municipals per a la transició energètica: “Cheste fa un pas avant i planteja un programa integral de transformació completa en tot municipi, impulsant les energia renovables, l’autoconsum, el subministrament de proximitat, l’estalvi de recursos, la circularitat i una nova gestió d’espais públics que ara haurem d’entendre d’una altra manera; la transició energètica ha de formar part del nostre dia a dia també en els nostres llocs de convivència. Aquest projecte és una mostra del valor dels municipis com a motors en el canvi de model. Serem la primera localitat d’Espanya a tindre un projecte de transformació global com aquest, encara que haurem de tindre mil més; per això gràcies per pensar-ho, per estudiar-lo, per planificar-lo, per fer-ho realitat i gràcies per regalar-nos-el perquè nosaltres com a conselleria puguem moure’l i portar-lo a tots els racons d’aquesta comunitat”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*