Post també disponible en: Castellano
L’escrit està signat per associacions i entitats sindicals com la UGT, Intersindical Valenciana i CC OO; l’Associació de Mestresses de casa, Salvem Farrajón, Dones Democràtiques, Plataforma pro hospital comarcal, Nadibu, AVACH i Associació Gatunos; a més de partits polítics com el PSPV-PSOE, Esquerra Unida, Podemos, Esquerra Alternativa i Partit Comunista.
Totes aquestes entitats exigeixen “que no es reduïsquen els plens ordinaris a un cada dos mesos”.
“A Bunyol, la democràcia i la participació ciutadana són pilars fonamentals que garanteixen que totes les veus siguen escoltades i que totes les decisions que afecten el municipi es prenguen de manera transparent i responsable. Els plens ordinaris són un espai clau per a l’exercici d’aquests drets, on la ciutadania pot exercir el seu dret a la paraula, fer preguntes, i obtindre respostes directes dels seus representants. És en aquest context que rebutgem categòricament la proposta de l’alcaldessa de Bunyol, Virgínia Sanz, per a reduir la freqüència dels plens ordinaris a només un cada dos mesos, una mesura que considerem perjudicial per a la qualitat democràtica del nostre municipi”, tal com s’arreplega en el comunicat signat per la UGT, Intersindical Valenciana i CC OO; l’Associació de Mestresses de casa, Salvem Farrajón, Dones Democràtiques, Plataforma pro hospital comarcal, Nadibu, Associació de Veïns Amics del Castell i Centre històric (AVACH) i Associació Gatunos; a més de partits polítics com el PSPV-PSOE, Esquerra Unida, Podemos, Esquerra Alternativa i Partit Comunista.
Totes aquestes entitats asseguren “que reduir la freqüència dels plens ordinaris atenta directament contra l’essència d’una democràcia participativa. Aquest canvi no sols limita la possibilitat de debat i control democràtic, sinó que també concentra el poder de decisió en unes poques mans, restant transparència i diluint la rendició de comptes. Amb plens ordinaris celebrats només cada dos mesos, es redueix significativament la capacitat dels ciutadans per a intervindre en els assumptes que els afecten, i es dificulta la tasca dels grups municipals, que també representen a un nombre important de ciutadans, per a exercir una vigilància adequada sobre les accions del Govern local”.
“Per llei, la participació directa de la ciutadania en els Plens només està assegurada en els plens ordinaris. Amb aquesta proposta, els veïns i veïnes només tindrien l’oportunitat de fer precs i preguntes una vegada cada dos mesos, la qual cosa és un retrocés inacceptable en un moment en què la societat demanda més transparència. No és només una qüestió de política o ideologia, sinó de defensar els drets bàsics de la ciutadania a participar activament en la vida pública del seu municipi”, afigen aquestes entitats en el seu comunicat.
“Per tot això, fem un anomenat a la societat civil, associacions, plataformes, sindicats, partits polítics i a tots els veïns i veïnes de Bunyol a rebutjar aquesta proposta. No podem permetre que es facen passos #arrere en la gestió democràtica del nostre poble. No busquem confrontació, sinó protegir els nostres drets democràtics i assegurar una gestió pública transparent i participativa. Diem no a la reducció dels Plens Ordinaris i sí a una democràcia plena a Bunyol”.
Be the first to comment