Esquerra Republicana i Compromís demanen el tancament i desmantellament de la central nuclear de Cofrents

Post també disponible en: Castellano

La iniciativa presentada demana una comissió d’investigació per elaborar un informe de l’accident del 24 d’abril de 2022, el més greu registrat. 
El grup d’Esquerra Republicana–EH Bildu, juntament amb Compromís, han registrat avui, dimecres 27 d’abril de 2022, una moció al Senat on demanen, entre altres coses, el tancament i desmantellament de la central nuclear de Cofrents, situada a l’interior del País Valencià, a la comarca de la Vall de Cofrents-Aiora.

Ambos grups han decidit tornar a insistir amb aquesta demanda després que la central hagi patit tres parades no programades en l’últim mes i mig, així com diverses fugues. 

Malgrat que des del 2017 ja han estat presentades diverses reivindicacions en aquest mateix sentit tant a les Corts Valencianes, ajuntaments com al Congrés, totes elles rebutjades, els republicans critiquen que el Ministeri per a la Transició Ecològica aprovés el 18 de març de 2022 renovar l’autorització d’explotació de la central nuclear de Cofrents, fins al 30 de novembre de 2030, tot després de 8 accidents durant el 2021 i diverses parades no programades el 2022. 

“Les instal·lacions de la central estan obsoletes i deteriorades, això augmenta el risc de patir accidents”, ha explicat la senadora republicana, Elisenda Pérez. A més, la vida útil d’una central nuclear, normalment, oscil·la entre els 25 i 30 anys, i Cofrents ha superat els 35 anys, “per tant, supera amb creus la mitja d’una central d’aquestes característiques”. 

En la moció, Esquerra Republicana i Compromís han inclòs 14 demandes, entre les quals es troben impulsar la creació d’una comissió d’investigació que s’encarregui d’elaborar un informe detallat de l’últim accident produït el passat diumenge 24 d’abril. A més, de realitzar les inversions corresponents per a convertir la central nuclear en un centre de Recerca per al Canvi Climàtic i indústries relacionades amb l’energia sostenible. 
També exigeixen elaborar, en coordinació amb la Generalitat Valenciana, un Pla d’Acció contra la despoblació i per la reactivació econòmica per a l’àrea d’influència de la CNC, amb la intenció d’evitar els possibles efectes negatius del seu tancament, així com, incloure línies pressupostàries específiques i estudiar l’aplicació de fons europeus i programes de finançament del Banc Europeu d’Inversió per al foment de l’emprenedoria com a alternativa a la transició energètica de la comarca de la Vall d’Aiora. 

Els republicans han decidit presentar aquesta moció davant l’absència de la ministra de Transició Ecològica a les últimes sessions de control de la cambra alta, on la senadora republicana Elisenda Pérez tenia previst pregunta per aquesta mateixa qüestió, “és intolerable que faci setmanes que la titular de Transició Ecològica no aparegui pel Senat. L’estat de la Central de Cofrents és molt preocupant i posa en perill un diàmetre de més de 60 km”, ha lamentat Pérez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*