Fotogalería: Les comissions falleres de Xest celebren la seua tradicional Cavalcada de San José

Post també disponible en: Castellano

Ahir, diumenge 19 de març, el carrer Xiva de Xest s’omplia de veïns i veïnes amb motiu de la celebració de la Cavalcada de San José. Més d’una desena de cridaneres carrosses, realitzades pels fallers i falleres locals amb tècniques artesanals tradicionals, van desfilar per la població repartint llepolies i regals entre les persones assistents.

Com mana la tradició, la desfilada s’obria amb música de dolçaina i tabalet i dos carros antics tirats per cavalls, que evocaven els orígens de la cavalcada de Xest. Després d’ells, quatre parelles del grup de danses de Xest va ballar diverses peces. En primer lloc van aparéixer les carrosses del barri de la Falla Barri de L’Alegria i, després d’elles, tancaven la comitiva les de la Falla Indústria i Comerç.

“Enguany la cavalcada ha reunit molta gent i es comença a notar la presència de persones que venen d’altres llocs i que s’interessen per aquest esdeveniment tradicional xestano”, apuntava el regidor de Festes, Raúl Mota. “La desfilada sempre té molta implicació, tant per part de particulars, com Toni Cortés i Félix El Taleca, amb els seus carros, com per part d’associacions, com el grup de danses local. En general, crec la població ha gaudit molt d’aquestes festes”.

Bé d’Interés Turístic

L’Ajuntament de Xest ha presentat recentment una sol·licitud a la Generalitat perquè la Cavalcada de San José siga declarada Bé d’Interés Turístic. L’expedient compta amb nombrosos materials recopilats per les falles locals i la Junta Local Fallera, amb l’objectiu de documentar l’evolució de la cavalcada des dels seus inicis, en 1945, quan estava vinculada amb l’ofici dels fornilleros. En la sol·licitud també es posen en valor i es detallen les peculiars tècniques i artesanies emprades per a fer les carrosses i els materials utilitzats i es destaca el fet que la de Xest siga l’única cavalcada que es fa el 19 de març a la comarca.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*