Post també disponible en: Castellano
AVA-ASAJA sol·licita més vigilància per a previndre els robatoris i més mesures per a revaloritzar aquesta matèria primera “pels seus beneficis sobre la salut i el medi ambient”.
Ens trobem en els primers dies de la campanya de recol·lecció i comercialització de la garrofa en la Comunitat Valenciana. Els temps del “or negre” -quan el preu en origen es va acostar als dos euros per quilo en 2022- van quedar #arrere i enguany, igual que va succeir després de la patacada comercial de 2023, els pronòstics són preocupants, tant en termes de producció com sobretot de rendibilitat.
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) estima que, a causa de la falta de precipitacions durant el present any hidrològic -el més sec des de, almenys, 1950- la collita de garrofes es veurà reduïda un 50% respecte al potencial productiu en la Comunitat Valenciana i, fins i tot, en alguns camps de secà el minvament aconseguirà fins al 90% de la producció. A pesar que l’oferta no cobrirà la demanda, les cotitzacions oferides a peu de camp se situen entorn de 0,40-0,60 €/kg, en línia similar a l’any passat i molt ajustades per a compensar els costos mitjans de producció.
El responsable de la sectorial de fruita seca de AVA-ASAJA, Armando Boullosa, lamenta que “la sequera ha afeblit els arbres i ha restat pes a les garrofes. A l’haver menys quilos en els camps i més garrofes que ja han caigut a terra, els costos d’arreplegar-les pujaran molt, potser més que el que traguem en el mercat”.
AVA-ASAJA reclama a les diferents administracions més vigilància tant en les explotacions com en els centres de recepció. Boullosa afirma que “encara no hem escoltat res de robatoris, quan altres estius a hores d’ara ja estàvem escaldats. Pot ser que la brusca caiguda del preu de la garrofa haja desincentivat als lladres. Però per si de cas he començat a recol·lectar en els camps més apartats que solien robar-me primer. Volem una Administració que destine més esforços a combatre als lladres que a inspeccionar als agricultors”.
L’organització agrària també sol·licita més mesures dirigides a revaloritzar aquesta matèria primera “pels seus múltiples beneficis per a la salut i el medi ambient. Estem parlant d’un cultiu perfectament adaptat al nostre territori mediterrani, que ajuda a frenar l’erosió, la desertificació i els incendis forestals, que és molt respectuós amb el medi ambient i que, gràcies a la innovació desenvolupada en els últims anys, obri interessants aplicacions en la indústria alimentària, cosmètica i farmacèutica. Cal continuar treballant per a garantir preus justos a tots els agents que intervenen en la cadena de valor, inclosos els productors”.
En aquest sentit, AVA-ASAJA valora la labor empresa per la Conselleria d’Agricultura a fi de revitalitzar el cultiu de la garrofera com “una aposta per la sostenibilitat ambiental i la promoció d’una alimentació saludable”. El departament encapçalat per Miguel Barrachina desenvolupa un programa de formació, a través de cursos i tallers per a divulgar les pràctiques més adequades del seu cultiu, així com una campanya de sensibilització, amb iniciatives per a difondre entre la població els beneficis del consum de la garrofa.
Be the first to comment