La cementera de Bunyol deixarà d’incinerar residus després de la renúncia presentada per Çimsa a la Generalitat

Planta que la empresa cementera Cemex tiene en el término de Buñol.

Post també disponible en: Castellano

Transició Ecològica valora la renúncia de la cementera de Bunyol a incinerar residus

L’acord amb els titulars de la planta es recollirà en l’Autorització Ambiental Integrada de la instal·lació 

La majoria d’aquests residus procedien d’altres comunitats autònomes 

La Conselleria de Transició Ecològica ha valorat la renúncia de la cementera de Bunyol a la incineració de residus com a combustible de substitució en el forn de fabricació de ‘clínquer’ blanc (compost per a la fabricació de ciment). 

La sol·licitud, presentada per Cimsa Ciments España SAU, en el registre d’entrada de la Generalitat aquest mes de febrer, s’inclourà, a través de la direcció general de Qualitat i Educació Ambiental en l’Autorització Ambiental Integrada dins del procés de revisió de l’autorització ambiental d’aquesta instal·lació. 

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Miriea Mollà, ha assenyalat que la decisió “suposa un important pas avant en la millora de la sostenibilitat ambiental d’aquesta mena d’instal·lacions en la Comunitat Valenciana i un clar exemple que el teixit social, empresarial i l’Administració poden aconseguir objectius comuns”. 
Les operacions de valorització energètica de residus perillosos es realitzen en diferents països de la Unió Europea, inclosa Espanya. Una realitat que ha portat al legislador estatal i a les autoritats europees a incloure’ls entre els processos susceptibles d’autorització en la corresponent normativa mediambiental. 

A l’empara d’aquesta normativa europea, la fàbrica de ciment blanc de Bunyol va obtindre en el seu moment la corresponent autorització per a la utilització de residus perillosos com a combustible de substitució, amb els límits i condicionants que l’autoritat mediambiental va acordar en el seu moment. 

Referent a això, el nou Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, Decret 55/2019, de 5 d’abril, del Pircva019, va introduir importants restriccions a l’ús d’aquesta mena de materials en els forns de ciment, en requerir, entre altres, un tractament previ en tots els casos, així com noves tècniques disponibles en matèria de control. 
A més, el règim actual de pagament per drets d’emissió afavoreix la utilització d’alternatives no perilloses i de biomassa en aquesta mena d’instal·lacions enfront d’altres materials. 

En el cas de la cementera de Bunyol, la majoria dels residus incinerats procedien d’altres comunitats autònomes que a partir d’ara es tractaran en els territoris d’origen, en pro del principi de proximitat de la UE. 

Per al director general d’Educació i Qualitat Ambiental, Joan Piquer, “aquesta renúncia suposa la culminació a un treball conjunt de la societat civil i ambiental de la comarca de la Foia de Bunyol, la Generalitat, així com els ajuntaments de Bunyol i de la resta de la comarca, per a aconseguir aquest objectiu”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*