La Diputació aprova 193 obres de millora en espais i serveis públics dels Serrans i el Racó d’Ademús

Post també disponible en: Castellano

Els 19 municipis serrans i les seues dos mancomunitats executaran 133 projectes subvencionats pel Pla d’Inversions 2022-23 i els set consistoris de la veïna comarca del Racó altres 60 actuacions, amb una inversió global de prop d’11 milions d’euros

Entre les sol·licituds validades destaquen les actuacions de millora d’infraestructures i les d’urbanisme i accessibilitat, seguides per les d’eficiència energètica i renovació de zones verdes i sanejament

El vicepresident Carlos Fernández Bielsa destaca que este programa és “un pla de valors que premia el desenvolupament sostenible, sobre la base de la igualtat, l’objectivitat i l’autonomia local”

La Diputació de Valéncia ha donat llum verda a 193 projectes de millora d’espais i serveis públics presentats pels ajuntaments de els Serrans i El Racó d’Ademús i les mancomunitats de les dos comarques, amb una aportació global de 10.925.000 euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg dels pròxims mesos seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d’Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d’euros.

El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou 133 projectes dels 19 consistoris i les dos mancomunitats de El Serrans, amb una inversió de 8.157.000 euros a la comarca; i 60 sol·licituds dels set consistoris i la Mancomunitat del Racó d’Ademús, amb una aportació de 2.767.000 euros.

Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l’eliminació de la burocràcia i l’ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas dels pobles serrans i del Racó, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu intent de “agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.

El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.

Infraestructures i urbanisme

Una altra de les característiques d’este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l’eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l’accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d’estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d’aigua potable i la instal·lació d’enllumenat eficient en la zona.

En el cas de els Serrans, el ple provincial ha aprovat 35 obres d’urbanisme i accessibilitat, quasi una quarta part del total de projectes sol·licitats pels ajuntaments de la comarca. A escassa distància, amb 34 actuacions validades, apareixen les millores en infraestructures i serveis públics, mentre que les iniciatives vinculades a l’eficiència energètica i smart cities arriben a la vintena. Per darrere, li seguixen l’adequació de zones verdes i parcs infantils (14), i la renovació de xarxes de proveïment d’aigua (13) i instal·lacions esportives (9).

En els municipis del Racó es repetix el model de gestió de les ajudes de la comarca veïna dels serrans, i són majoritàries les reurbanitzacions i millora de l’accessibilitat en carrers i places de diferents municipis: un total de 22 projectes que suposen més del 30% de les sol·licituds validades. A continuació se situen les actuacions en espais i serveis públics (15) i a una certa distància la renovació de xarxes de sanejament (5), camins (5), instal·lacions esportives (4) i zones verdes (3). A més es comptabilitzen sis projectes vinculats directament amb l’eficiència energètica.

En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d’alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d’executar-se”.

Inversions més importants

El llistat d’actuacions incloses en el Pla d’Inversions 2022-23 de la Diputació de València posa de manifest l’aposta dels municipis de les dos comarques, en la majoria dels casos per davall del miler d’habitants, per la presentació de projectes molt diversificats. En els Serrans, destaca Pedralba amb 19 actuacions validades, seguida de Calles amb 11 i el Villar amb 10, mentre que Ademuz, Castielfabib, Torrebaja i Vallanca arriben a la desena de projectes al Racó. Cap poble de les dos comarques ha destinat el pressupost íntegre del Pla d’Inversions a una sola obra, i només Higueruelas i Tuéjar distribuiran l’ajuda en un parell d’actuacions.

Precisament a Higueruelas trobem una de les obres amb major pressupost, la reurbanització del Barri del Crist amb una inversió de 260.000 euros. Destaquen igualment en La Serranía la construcció d’una pista poliesportiva a Tuéjar (245.000 euros); les millores en el centre de turisme La Jordana d’Andilla (240.000); el condicionament d’un immoble del carrer Ventura Esteban de Chelva per al seu ús com a museu (235.000); i l’adquisició de sis habitatges unifamiliars inacabades per part de l’Ajuntament de Benagéber per a destinar-les a lloguer social (200.000 euros).

Sense abandonar la comarca, Pedralba destinarà 190.000 euros a l’asfaltat del Camí Jaucar, el més quantiós dels seus 19 projectes; el Villar millorarà l’accessibilitat de la Ronda de la Baronia (170.000 euros); Alpuente invertirà 130.000 euros en la telelectura dels comptadors de la xarxa d’aigua potable municipal; Alcublas demolirà una casa al carrer Virgen del Pilar per a millorar el trànsit (117.000 euros); Sot de Chera comprarà un edifici en l’Avinguda de Pera per a ús cultural (130.000); i la Yesa ampliarà la coberta del seu frontó (117.000).

L’exemple de projectes que complixen amb diversos dels objectius de desenvolupament sostenible incentivats per la Diputació ho trobem en Aras de los Olmos, on es renovaran les voreres, la xarxa d’aigua potable i l’enllumenat als carrers de los Pedregales i las Gachas (130.000 euros); i en la localitat de Calles, que projecta millores en les infraestructures d’emergències i evacuació del col·legi públic, al costat d’altres actuacions de sanejament i eficiència energètica. La mateixa línia seguix la Mancomunidad del Alto Turia, que destinarà bona part de la subvenció a tecnologia i vehicles eficients i ecològics per a la recollida de residus.

A la comarca del Racó, Castielfabib escometrà la primera fase de construcció del seu edifici multiserveis, amb una inversió de 270.000 euros; la Puebla de San Miguel licitarà una piscina adaptada amb un pressupost de 120.000 euros; i Ademuz destinarà el gruix de la seua assignació en el pla inversor de la Diputació a millorar carrers i camins, clar exemple dels projectes predominants tant en el Racó com en els Serrans. Deu de les seues 11 actuacions validades consistiran en reurbanitzacions i adequació de vies rurals.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*