La Diputació suma 211 municipis a la seua Xarxa contra la Violència de Gènere que serà incentiu per a les inversions

Post també disponible en: Castellano

El president Mompó i la vicepresidenta primera i diputada d’Igualtat, Natalia Enguix, donen la benvinguda als 23 ajuntaments que s’adherixen a la Xarxa en l’assemblea celebrada a Alzira amb 200 responsables locals

L’àrea de Cooperació fomentarà les bones pràctiques i els projectes urbanístics amb visió de gènere. Enguix ha avançat les seues línies estratègiques i ha escoltat les propostes dels alcaldes i alcaldesses

La ciutat de València se suma a la plataforma de la Diputació, en la qual la Vall d’Albaida és la comarca amb més membres (29), per davant de la Ribera Alta (28) i la Safor, que té 26 ajuntaments adherits

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera i diputada d’Igualtat, Natalia Enguix, han donat este dijous la benvinguda als 23 nous membres de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, i ho han fet en l’acte celebrat a les Sales Rex d’Alzira davant més de 200 responsables locals de les comarques valencianes, que han conegut les línies estratègiques de la corporació en matèria d’Igualtat. Natàlia Enguix ha anunciat que les ajudes s’incrementaran en 200.000 euros i que pertànyer a la xarxa puntuarà en el repartiment dels fons del pròxim Pla d’Inversions de la Diputació.

El president Mompó ha lamentat les 51 dones mortes a les mans de les seues parelles o ex parelles a España en el que portem d’any, així com les 3.109 víctimes de violència de gènere registrades a la província en el segon trimestre de 2023, “dades molt preocupants que demostren que esta xacra social és una qüestió que no entén d’ideologies i que mereixen la resposta més contundent per part de les institucions”. En el cas de la Diputació de València, ha continuat Mompó, “seguim avant amb valentia i determinació, fomentant el treball en xarxa dels nostres ajuntaments i fent un esforç educatiu per a acabar amb els maltractadors”.

Durant la desena Assemblea de la Xarxa impulsada per la Diputació, Natalia Enguix ha avançat que l’àrea que dirigix “incrementarà les línies pressupostàries en matèria d’Igualtat i les ajudes a la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere, i també s’incentivarà l’adhesió dels ajuntaments a este xarxa de treball conjunt, ja que serà un dels criteris que tindrem en compte en el repartiment del Pla d’Inversions”. En la seua opinió, “esta assemblea en la qual participen alcaldes, alcaldesses, responsables d’Igualtat i tècnics locals és una demostració de la importància del municipalisme en la lluita contra la violència de gènere”. Enguix ha destacat que la Igualtat “és la política més transversal que es pot desenvolupar en les institucions públiques”, i ha reconegut el treball realitzat per la Xarxa i per les seues predecessores en el càrrec, Isabel García i Eli García, com a “punta de llança del moviment feminista i la lluita enfront de la violència exercida contra les dones”.

La vicepresidenta primera ha exposat els eixos principals de l’àrea d’Igualtat de cara a la present legislatura, entre ells “promoure la formació especialitzada en violència de gènere dirigida a les policies locals, en col·laboració amb l’IVASPE, i impulsar la creació d’una xarxa comarcal de cases d’acolliment en col·laboració amb la Generalitat i les entitats socials”. Els responsables locals que han participat en l’assemblea han sigut informats, a més, que disposaran d’una guia de recursos i serveis per als consistoris adherits a esta plataforma de treball conjunt enfront de la violència exercida contra les dones.

211 municipis treballen ja en Xarxa

La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València compta ja amb 211 ajuntaments adherits, després de la incorporació de Bicorp, Chella i Quesa a la Canal de Navarrés; Gavarda, Sant Joanet, Càrcer, Cotes i Castelló a la Ribera Alta; Benicolet i Sempere a la Vall d’Albaida; Llocnou de Sant Jeroni, Almiserà, Palma de Gandia i Benifairó de la Valldigna a la Safor; Sollana i Benicull del Xúquer a la Ribera Baixa; Rotglà i Corbera a la Costera; Villargordo del Cabriel a la Plana d’Utiel-Requena; Aras de los Olmos en la Serranía; Jalance en el Valle de Ayora-Cofrentes; Massalfassar a l’Horta Nord, Casas Altas en el Rincón de Ademuz; i la ciutat de València.

Amb les noves adhesions, la Vall d’Albaida continua sent la comarca amb més consistoris en la xarxa provincial contra la violència de gènere, amb 29 dels seus 34 municipis, seguida de prop per la Ribera Alta, amb 28 ajuntaments adherits i la Safor amb 26. La llista la completen l’Horta Nord (21); l’Horta Sud (19); el Camp de Túria (16); la Costera (15); la Ribera Baixa (11); la Serranía (10); la Plana Utiel-Requena (9); la Canal de Navarrés (8); la Hoya de Buñol (7); el Valle de Ayora-Cofrentes (5); el Camp de Morvedre (4); i el Rincón de Ademuz (2).

A tots ells ha instat la responsable provincial d’Igualtat, Natalia Enguix, a “crear un front comú contra la violència de gènere”. Enguix, que ha escoltat les propostes dels responsables locals, ha insistit que “vos necessitem a tots y totes per a mantindre’ns fermes en la lluita per erradicar la violència exercida contra les dones i oferir la millor resposta institucional enfront d’esta xacra social”.

En una assemblea que ha tingut com a principal novetat la invitació a tots els ajuntaments de les comarques valencianes, pertanguen o no a la Xarxa contra la Violència de Gènere, la titular d’Igualtat ha repassat les novetats i incentius que es treballaran des de l’àrea, inclòs el foment de les actuacions urbanístiques i infraestructures amb visió de gènere i dels projectes basats en les bones pràctiques.

Bones pràctiques

En este sentit, l’assemblea ha inclòs un apartat d’exposició de projectes i iniciatives que promouen les bones pràctiques, amb la participació dels ajuntaments d’Alzira, Oliva, Olocau, Albal i Torrent. L’agent d’Igualtat d’Alzira, Raquel José Chàfer, ha obert el torn expositiu amb el desenvolupament del programa de prevenció de les agressions sexuals en àmbits festius.

A continuació, la responsable en la Prefectura de Família, Menors i Dona de l’Ajuntament d’Oliva, Carmen Teresa Girbés, ha explicat el programa de prevenció del consum de prostitució que s’està implementant des del consistori. Per l’Ajuntament d’Olocau, la regidora d’Igualtat, Olga Brinquez, ha presentat el projecte desenvolupat amb Mabe Lozano que aprofundix en la relació entre les noves tecnologies, la pornografia i l’explotació sexual.

Els últims en exposar les seues iniciatives han sigut l’Ajuntament d’Albal, on la tècnica d’Igualtat i Joventut, Laura Hervás, ha explicat el programa d’intervenció i prevenció Empodera-TE, dirigit a dones de serveis socials víctimes de la violència de gènere; i l’Ajuntament de Torrent, amb la intervenció de la cap de la Unitat Tècnica d’Igualtat, Ana Roca Marugán, sobre el programa d’intervenció implementat a través de tallers d’autoestima dirigits a dones.

Cal recordar que els requisits bàsics per a accedir a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València, que inclou ja a 211 dels 266 municipis de la província, són disposar d’una Regidoria i un Pla d’Igualtat o contra la violència de gènere propis, i estar adherits al Servei Telefònic ATENPRO d’atenció i protecció a les víctimes, en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*