La tempesta causa danys agraris a Els Serrans, la Plana Baixa i la Vall d’Albaida 

Post també disponible en: Castellano

AVA-Asaja constata pèrdues de fins al 100% en camps de caquis de Quatretonda i efectes negatius en cítrics, alvocats, vinya, ametles i olivar 

La tempesta d’ahir va causar greus danys sobre cultius i infraestructures agràries en diverses comarques de Castelló i València, especialment a la Plana Baixa, la Vall d’Albaida i Els Serrans, segons una primera estimació d’urgència avançada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja). 
El temporal de pluges torrencials, calamarsa i fortes ratxes de vent a la província de Castelló va provocar sinistres en collites de mandarines, taronges, caquis i alvocats, amb colps en la fruita que deprecien el seu valor comercial, defoliació de l’arbratge i fins i tot l’arrancada de plançons joves. L’aigua també va ocasionar destrosses en camins rurals, murs i altres infraestructures. Els termes municipals més afectats van ser Borriana, Betxí, Nules i La Vilavella. 
El representant de AVA-Asaja Castelló, José Vicente Guinot, destaca que “després de la intensa tempesta d’ahir, hui hem visitat els nostres camps i hi ha encara sort del que pensàvem que poguera haver-hi. És evident que la pedra i el vent huracanat, acompanyats d’aigua, han fet mal en algunes zones agrícoles, però en línies generals, a l’espera de l’evolució dels cítrics, observem que el temporal no ha sigut tan desastrós com ens havíem temut. A partir d’ara esperem que les pluges donen un respir i deixen assecar la terra perquè els cítrics mantinguen la seua sanitat vegetal fins a la recol·lecció”. 
A la província de València, la Vall d’Albaida va ser la comarca més castigada per la tempesta de pedra, la qual va aconseguir la grandària d’anous. Termes com Quatretonda, Llutxent, Benicolet i la Pobla del Duc van patir la pitjor part. AVA- Asaja constata pèrdues de fins al 100% en horts de caquis, danys de diversa consideració en vinya, destrosses en magatzems i infraestructures, mentre que en el cas dels cítrics encara és prompte per a apreciar l’abast real de l’afecció. 
En Els Serrans, la pedra també es va precipitar amb virulència en el terme d’el Villar, sobretot en les parcel·les que se situen prop del nucli urbà. Els cultius afectats van ser ametles, vinyes i olivar. 
AVA-Asaja reclama a les administracions la reparació de les infraestructures agràries afectades pel temporal, així com la posada en marxa de mesures fiscals dirigides a alleujar les pèrdues econòmiques dels agricultors que han patit perjudicis en les seues explotacions. 
A excepció de camps negats i trencaments aïllats en infraestructures, les precipitacions van ser positives en la resta de l’agricultura valenciana perquè van contribuir a recarregar els embassaments i aqüífers, netejar l’arbratge, estalviar regs i millorar les pastures.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*