La UE estudia prohibir una altra substància que agreujaria la lluita contra el Cotonet de Sud-àfrica

Post també disponible en: Castellano

Un any després de decretar la prohibició de l’ús de l’Clorpirifos i Metil Clorpirifos, la Unió Europea (UE) estudia suprimir una altra matèria activa fitosanitària, el Sulfoxaflor, que els agricultors fan servir per fer front a la plaga de l’Cotonet de Sud-àfrica. Així ho denuncia l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), que adverteix que “els plans comunitaris de prohibir ara el Sulfoxaflor amenacen amb dificultar encara més la precària lluita contra el Cotonet de Sud-àfrica i incrementar els danys en els cítrics i caquis” .

Segons estimacions d’AVA-Asaja, les pèrdues provocades pel Cotonet de Sud-àfrica després de la supressió de l’Clorpirifos i Metil Clorpirifos s’han disparat, només en la present campanya, fins als 150 milions d’euros en els cítrics i caquis de la Comunitat Valenciana.

Les substàncies autoritzades per al Cotonet de Sud-àfrica s’han reduït en 2020 bàsicament a l’esmentada matèria Sulfoxaflor ja Acetamiprid, que segons el parer d’AVA-Asaja “s’han demostrat molt menys eficaços que el Clorpirifos i Metil Clorpirifos”, mentre que les solucions de lluita biològica que estan investigant les administracions “a dia d’avui presenten seriosos dubtes sobre el seu grau d’implantació, preu i efectivitat davant la plaga”.

Per això, exemples com el Clorpirifos o el Mancozeb -un fungicida molt emprat en l’agricultura valenciana l’ús deixarà d’estar permès en 2021- permeten concloure a AVA-Asaja que “Brussel·les porta a terme una insaciable i suïcida restricció de matèries actives sense dotar als agricultors europeus d’alternatives més sostenibles que siguin tant viables econòmicament com de contrastada eficàcia contra les plagues i malalties “.

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, considera a més “inacceptable que la UE propiciï aquest desastre sanitari mentre països tercers segueixen colant a Europa seus cítrics tractats amb matèries actives prohibides als agricultors comunitaris”. L’organització agrària informa que el Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) ha notificat en els últims dos mesos a l’almenys 15 intercepcions de carregaments citrícoles -mandarinas, taronges i limones- procedents de Turquia tractats amb Clorpirifos i Metil Clorpirifos. Els països comunitaris que van detectar aquests casos són Bulgària, Eslovènia, Croàcia, Hongria i Polònia.

A la vista d’aquesta situació, Aguado denuncia que “la UE segueix asfixiant i intenta matar els productors de fruites i hortalisses europeus. No sé què més ha de passar perquè a Brussel·les entenguen que cal un canvi radical de la seua política fitosanitària, que ofereixi als agricultors europeus no més problemes, sinó solucions eficaces per combatre les plagues i malalties. I això passa necessàriament per imposar criteris científics enfront de postulats ideològics, apostar per la investigació i eliminar la competència deslleial de països tercers. Si Brussel·les es dedica a deixar-nos a l’estacada i als defensar els nostres competidors, caldria preguntar-se per què necessitem una UE “. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*