Post també disponible en: Castellano
L’organització sol·licita aquesta mesura amb l’objectiu de fer costat al sector, reduir els costos de producció i millorar l’estratègia de control de la plaga
La plaga, detectada ja inicialment en zones de les comarques de la Vega Bajaa, La Safor i la Ribera Alta, ha sigut confirmada també aquests dies a la Plana Baixa
La Unió sol·licita a la Conselleria d’Agricultura que establisca una línia pressupostària específica que permeta repartir de manera gratuïta paranys adhesius cromotròpics grocs per a detectar la presència del Trips sud-africà en les parcel·les de la Comunitat Valenciana.
L’organització considera molt important poder col·locar eixe dispositiu perquè així es permet al productor veure la presència de la plaga amb anticipació i abordar el protocol de control abans de patir danys i per tant una pèrdua econòmica.
Aquesta plaga, detectada ja inicialment en zones de les comarques de la Vega Baja, La Safor i la Ribera Alta, ha sigut confirmada també en altres comarques com la Plana Baixa. La presència de la plaga provoca danys significatius de moment en cultius de cítrics, caquis i magraners, incrementant considerablement els costos per als productors, que han de realitzar més tractaments fitosanitaris per a combatre-la. Aquest augment de costos recau injustament sobre l’esquena dels llauradors de la Comunitat Valenciana, que es veuen obligats a assumir el sobrecost productiu d’una plaga importada. La Conselleria, mitjançant la Resolució de 27 de juny de 2024 va declarar la presència de la plaga de quarantena Scirtothrips aurantii Faure i va adoptar una sèrie de mesures urgents per a la seua erradicació i control en la Comunitat Valenciana.
L’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i el Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura van emetre recomanacions específiques de control de la plaga. Entre aquestes mesures, destacava la col·locació de paranys adhesius cromotròpics grocs, que faciliten la detecció del trips abans que aquest s’alimente dels fruits recentment quallats, reduint així els danys ocasionats. Amb l’objectiu de fer costat al sector, reduir els costos de producció i millorar l’estratègia de control de la plaga, des de LA UNIÓ se sol·licita aquesta mesura de repartiment de paranys que hauria d’implementar-se a més durant els mesos de febrer i març, motiu pel qual és imprescindible iniciar amb antelació els tràmits de gestió corresponents.
Carles Peris, secretari general de La Unió, indica que “instem la Conselleria a actuar amb celeritat per a garantir la distribució eficaç d’aquests recursos, en benefici de tots els productors valencians que pogueren veure’s afectats per aquesta plaga. La col·laboració i el suport institucional són necessaris per a assegurar la sostenibilitat i la viabilitat del sector”. Peris critica els problemes que generen l’entrada de plagues amb la importació de productes procedents de tercers països i assenyala que “els llauradors ja estem suportant “uns costos de producció molt elevats a causa de les plagues introduïdes, per la qual cosa qualsevol mesura per a evitar l’entrada en els nostres camps ha de ser secundada”.
El secretari general de La Unió assenyala que “novament ens trobem que una plaga importada costarà molts diners públics en prospecció, investigació i posteriors ajudes per al control per resultar ineficaços els protocols d’importació i els plans de vigilància. La Comissió Europea hauria d’assumir responsabilitats per la negligència que ha permés l’entrada d’una nova plaga de quarantena en el seu territori”.
Les temperatures hivernals d’enguany, càlides per a l’època, han afavorit, al costat d’una humitat relativa suficient, el desenvolupament i dispersió d’aquest nou trips procedent de Sud-àfrica. El Scirtotrhrips aurantii o trips sud-africà és una plaga molt polífaga que afecta més de 70 espècies vegetals pertanyents a diferents famílies botàniques. És considerada una plaga de gran importància econòmica ja que pot ocasionar danys en els fruits, que fan que aquests perden el seu valor comercial, deixant-los només aptes per al seu processament. Per tant, el principal mal en fruit és el provocat per les larves i els adults, a pesar de que els brots en formació també poden ser atacats reiteradament per la plaga.
Be the first to comment