La Unió Llauradora defensa el seu contenciós administratiu contra el MITECO per no complir amb la doble tarifa de reg

Post també disponible en: Castellano

La Unió Llauradora i la resta de les organitzacions que componen la Unió d’Unions ha presentat en aquests dies les seues conclusions en el recurs contenciós administratiu que té interposat contra el MITECO per inacció del Govern al no haver posat en marxa el contracte elèctric de doble tarifa per al regadiu aprovat per Llei en 2020. 

Critica l’organització que el MITECO porta incomplint el seu compromís amb els agricultors des de fa més d’un any, amb la complicitat del Ministeri d’Agricultura i en particular qüestiona les declaracions del ministre Luis Planas, recollides recentment per diversos mitjans, segons les quals el contracte elèctric de doble tarifa per al regadiu no se situaria en el context actual. “No sols no dona suport a la mesura” critiquen “sinó que a més posa bastons a les rodes”. 

L’organització recorda que, gràcies a la proposta d’esmena presentada per Unió d’Unions que van recollir i van donar suport a diversos grups parlamentaris, durant els debats pressupostaris de 2020 en les Corts, va quedar incorporada a la Llei en la Disposició final quarantena cinquena l’obligació del Govern de desenvolupar reglamentàriament en 6 mesos una modalitat de contracte d’accés per a regadiu que contemplarà la possibilitat de disposar de dues potències diferents al llarg de 12 mesos, en funció de la necessitat de subministrament per a aquesta activitat. També en la modificació de la Llei de la cadena alimentària s’estableix que “El Govern possibilitarà la contractació de dues potències elèctriques al llarg de l’any, discriminant l’època de reg i la de no reg”.

“Ara ja s’estan presentant els pressupostos de 2022 i els polítics s’unflen com a polits dient que són els més socials de la història quan ni tan sols han complit els compromisos establits en la Llei en 2020”, critiquen amb duresa des de La Unió.

Ha presentat en aquests dies les conclusions davant el Tribunal Suprem, després de la recepció de l’expedient de l’assumpte remés des del MITECO. “Molt no han treballat en el MITECO en aquest assumpte, perquè en l’expedient no constava res més que el requeriment que va presentar Unió d’Unions al juliol de 2021” assenyalen. El Govern presentarà també les seues conclusions a la vista de les unes i les altres i el Tribunal decidirà.

La Unió considera que en la situació actual i sent el sector agrari i, concretament el regadiu, és un dels més afectats per l’encariment de l’energia, la mesura hauria d’haver sorgit a iniciativa del propi Govern i, no obstant això, “és una trista gràcia que hàgem de reclamar-li en els tribunals que desenvolupe el que es disposa per la Llei”. L’organització confia en un pronunciament favorable a la seua demanda, que acabaria beneficiant els interessos dels agricultors.

Cal assenyalar a més que els regants pateixen un minvament la rendibilitat de les seues explotacions pels baixos preus que perceben i pels alts costos de producció, entre ells els de l’electricitat i altres inputs necessaris per a l’activitat agrària, a més en un context d’incertesa ocasionat per, entre altres qüestions, la guerra a Ucraïna, les adversitats climatològiques o les plagues, entre altres coses. Informació, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*