La Unió presenta als grups parlamentaris de les Corts una proposta d’esmena per evitar sancions greus als apicultors

Post també disponible en: Castellano

També ha proposat una altra sèrie d’esmenes relacionades amb la ramaderia i els terrenys forestals

La Unió de Llauradors i Ramaders ha presentat als diferents grups parlamentaris de les Corts unes propostes d’esmenes a la Llei d’Acompanyament dels pressupostos de 2021, entre les quals destaca una per evitar que a través de la modificació de la Llei de Ramaderia es sancioni amb fins amb 60.000 euros als apicultors de la Comunitat Valenciana que incompleixin l’acord de Consell que limita la pol·linització creuada dels cítrics, conegut com pinyolà.

L’organització també advoca en les seves propostes d’esmenes per recordar a la Conselleria d’Agricultura seu compromís de el passat mes de gener per homogeneïtzar la legislació en matèria d’impacte ambiental de les empreses ramaderes valencianes amb la de la resta de comunitats autònomes veïnes. Una altra proposta fa referència a la modificació de la Llei forestal on se li exigeix ​​a l’propietari d’un terreny forestal que en cas d’incendi sigui ell qui la restauri, al que des de la Unió s’indica que si el propietari no és el responsable de l’incendi no se li ha de perjudicar doblement, tant per les pèrdues que li ocasioni un incendi com per les despeses per a la seva restauració. També demana la Unió a les seves propostes una adequació i concreció dels criteris per a l’ordenació de l’medi rural valencià contemplat en la modificació de la Llei d’Ordenació de l’Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), a fi de que les construccions en el medi rural s’adaptin a les necessitats de l’activitat i a el mateix temps a les condicions paisatgístiques de l’entorn en què es trobin.

Pero sin duda la propuesta más relevante -como se ha mencionado anteriormente- es la que hace referencia a la imposición de sanciones graves por incumplir el Acuerdo de la Pinyolà, cuando lo que habría que hacer “es facilitar la convivencia entre el sector apícola y citrícola pues la normativa actual es totalmente injusta e injustificada” afirman desde la organización agraria.

El sector apícola ha passat de produir mel de flor del taronger sense problemes fins a principis dels anys 90, percebre una compensació per la prohibició d’establir assentaments en zones citrícoles i posteriorment deixar de percebre aquest ajut des de 2009 a canvi d’anar ampliant les zones permeses per autoritzar assentaments i ara es pretén, amb la modificació de la Llei de Ramaderia, fins i tot sancionar-los amb quantitats elevades, expliquen les fonts.

D’altra banda, no té sentit perquè l’acord està poc a poc permetent “la implantació de més assentaments apícoles i reduint la conflictivitat entre els dos sectors” manifesten representants de l’sindicat agrari. “A més -afegeixen- el sector citrícola està avançant en una acte reconversió cap varietats que no provoquen pol·linització creuada (triploides) que permetran de mica en mica l’increment d’assentaments i, per la seva banda, el sector apícola està complint de forma generalitzada l’Acord ja que el nivell de denúncies per part de l’administració és molt baix “.

Cal assenyalar a més que “els apicultors pateixen l’expulsió de les zones citrícoles en èpoques de floració com a conseqüència d’una deficitària ordenació varietal que per pol·linització creuada provoca l’aparició de llavors en determinades varietats de cítrics” destaquen des de la Unió. A la dècada dels 80 i 90 es van plantar al llarg de la Comunitat Valenciana varietats híbrides de mandariner que van provocar la presència de llavors en els fruits d’altres varietats de el grup mandarines que, fins al moment, no les produïen. La conseqüència va ser un menyscabament de la qualitat final d’algunes varietats de cítrics amb greu repercussió comercial negativa. Per això, ia fi d’evitar la presència de llavors en fruits cítrics, es va establir l’obligació de treure els ruscs de les zones citrícoles ‘informen les fonts.

L’organització ha celebrat i celebrarà reunions amb els grups parlamentaris de les Corts per traslladar totes les propostes d’esmenes a el “Avantprojecte de Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat per a l’exercici 2021”, coneguda com “Llei d’Acompanyament”. Fins a la data s’ha reunit amb PSPV, PP i Compromís; divendres ho farà amb Unides Podem i en el transcurs de la setmana ho farà amb Ciutadans. A aquestes reunions hi assisteixen o participen per part de la Unió: Carles Peris, secretari general; Luis Javier Navarro, vicesecretari general; Mª Carmen Miralles, responsable sector apícola i Joanma Mesado, secretari tècnic. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*