La Unitat d’Alta Resolució de Nòdul Tiroidal de l’Hospital d’Alzira ajuda a millorar el diagnòstic i tractament precoç dels pacients

Post també disponible en: Castellano

Els temps d’espera s’han reduït en un 84%

Més de 1.600 pacients s’han beneficiat d’aquesta Unitat des de la seua posada en funcionament

La La Unitat d’Alta Resolució de Nòdul Tiroidal de l’Hospital Universitari de la Ribera ha permés millorar el diagnòstic i tractament precoç dels pacients, reduint els temps d’espera en un 84%.


Dependent del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital d’Alzira, aquesta Unitat va entrar en funcionament al setembre de 2018, la qual cosa va suposar ampliar la cartera de serveis del centre hospitalari després de la seua reversió a la gestió pública directa, a l’abril d’eixe mateix any.


Des de llavors, més de 1.600 pacients s’han beneficiat del seu pas per aquesta Unitat, que ha realitzat més d’un miler d’ecografies tiroidals a pacients remesos, tant des dels centres d’Atenció Primària com des d’altres serveis de l’Hospital de la Ribera, per a valorar la sospita de nòdul en la glàndula tiroidal.


Cal destacar que, del total de pacients estudiats, menys del 5% ha tingut un nòdul maligne.


Segons el facultatiu responsable de la Unitat d’Alta Resolució de Nòdul Tiroidal de l’Hospital d’Alzira, el Dr. José Gómez, “l’augment de l’eficiència diagnòstica i la precocitat en l’inici del tractament que ha sigut possible amb aquesta Unitat està permetent, sens dubte, millorar el nivell de satisfacció dels nostres pacients”.


Així, els pacients amb sospita de nòduls en la glàndula tiroidal han esperat en 2020 una mitjana de 28 dies fins al diagnòstic definitiu, enfront dels 176 dies de 2017, any en què encara no s’havia creat aquesta Unitat.

 

“A més -ha continuat el Dr. Gómez-, el pacient ha guanyat en comoditat, ja que, en tractar-se d’una unitat superespecialitzada, en una mateixa consulta podem realitzar-li ecografia tiroidal, exploració física, iniciar tractament mèdic en cas necessari i valorar la necessitat de dur a terme una Punció Aspiració amb Agulla Fina -PAFF-, per a determinar la benignitat o malignitat del nòdul tiroidal”.

 
Una atenció multidisciplinària


Per al tractament d’aquest tipus de patologia, l’Hospital d’Alzira disposa, a més d’aquesta Unitat especialitzada, una secció de Radiologia Intervencionista que compta amb les tècniques més avançades per al tractament no quirúrgic de quistos i nòduls de gran grandària, com són la enolizació i l’ablació per radiofreqüència.


En paraules del Dr. Gómez, “l’abordatge de la patologia nodular tiroidal al nostre Hospital és coordinat i multidisciplinari, ja que en la presa de decisions, siguen diagnòstiques o terapèutiques, intervenen especialistes d’Endocrinologia, Radiologia, Medicina Nuclear, Cirurgia General, Otorrinolaringologia, Oncologia i Anatomia Patològica, tots ells servicis integrants del Comité de Patologia Nodular Tiroidal”.


Nòdul tiroidal


El nòdul tiroidal és un ‘embalum’ o massa anormal localitzada en el coll. Aquest teixit pot créixer fins a generar símptomes com a molèsties en engolir o respirar, canvis en la veu, tos o una sensació de molèstia diària. “És una patologia molt prevalent, però que en la gran majoria dels casos és benigna”, conclou Gómez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*