L’Ajuntament de Xest tanca la liquidació del pressupost 2022 amb un superàvit de 2,5 milions d’euros

Post també disponible en: Castellano

Ahir, dijous 31 d’agost, es va celebrar un ple extraordinari amb caràcter d’urgència en el qual es va presentar la liquidació del pressupost de 2022 i es van aprovar dues modificacions de crèdit per a poder destinar més de 3 milions i mig d’euros del romanent de Tresoreria a despeses generals i de funcionament de l’Ajuntament de Xest en el que queda d’any.

“Era urgent portar al ple la liquidació, l’informe anual de control intern i les modificacions de crèdit que ens van permetre gastar part del romanent en contractacions i pagaments que no es poden posposar més; és una quantitat elevada de diners que podria comprometre el funcionament d’aquest Ajuntament”, apuntava l’alcalde, José Morell.

Liquidació del pressupost 2022
La regidora d’Hisenda, Mª Ángeles Llorente, va ser l’encarregada d’exposar les xifres de la liquidació del pressupost 2022. “L’any 2022 es tanca amb un superàvit de 2.519.130,90 euros. El romanent de Tresoreria total és de 12.956.131,46 euros i el romanent per a despeses generals és 8.101.574,04, del qual gastarem en aquest moment una mica més de 3 milions i mig”. 

Llorente també va presentar l’informe anual de control intern que s’elabora des dels departaments d’Intervenció i Tresoreria. “És un document molt ampli en el qual consten totes les deficiències en les quals nosaltres hem pogut incórrer durant l’exercici i ens fan suggeriments sobre com solucionar-les. Nosaltres farem un resum per a enviar-lo a cada departament i intentar solucionar tot el que s’han plantejat”, manifestava la regidora.

Modificacions de crèdit
El ple va aprovar dues modificacions de crèdit per valor de 3.577.804,58, la 27/2023 i la 30/2023. “Una de les modificacions de crèdit ascendeix a 1.282.930,94 euros, que es destinaran a infraestructures i despeses generals de l’Ajuntament. Per posar algun exemple, a camins veïnals, manteniment de l’enllumenat, del cementeri; reparació i manteniment de maquinària, manutenció d’animals, cosines d’assegurances, neteja viària, programes per a la dona, socioculturals, de Medi Ambient, instal·lacions esportives, etc. L’altra modificació, que ascendeix a 2.394.873,64, va anar destinada a qüestions bàsiques de funcionament com és seguretat, urbanisme i un munt de coses necessàries per a acabar l’any, tot això amb els diners estalviats”, explicava Llorente. “El treball realitzat ha sigut ingent, tant del departament d’Intervenció com de Tresoreria, fonamentalment, i esperem poder gastar els diners per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania chestana”.

Altres punts del ple
La regidora d’Educació, Mª Ángeles Llorente, va explicar que a partir d’enguany el personal del gabinet psicopedagògic municipal que prestava els seus serveis en el CEIP Vicente Blasco Ibáñez deixarà de fer-ho per a ocupar altres funcions d’àmbit no escolar, relacionades amb el desenvolupament dels programes d’atenció a l’ansietat i la depressió que es presten des del centre de salut. En el seu lloc, el centre escolar comptarà amb personal de la Conselleria d’Educació.

Durant el ple també es va adonar de la segona pròrroga del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Diputació de València per al manteniment del Centre de Formació de Persones Adultes de Xest, corresponent al curs escolar 2023-2024; es va exposar el calendari fiscal 2023, es va informar dels festius de 2024 acordats en el consell escolar municipal: els dies 18 de març i 18 d’octubre; es va adonar dels dos recursos desestimats en el marc de la remunicipalització de l’escola infantil. A més, es va aprovar el pagament de factures a proveïdors a través de reconeixements extrajudicials de crèdit.

Finalment, la regidora de Sanitat, Mª Ángeles Llorente, va explicar l’adhesió de l’Ajuntament al programa En Moviment de la Generalitat Valenciana, una iniciativa de prescripció d’activitat i exercici físic orientada a la salut des dels serveis d’atenció primària del sistema dels municipis. “L’any passat ens van convidar a unes jornades de salut en les quals expliquem el programa pioner que estem desenvolupant a Xest, Viu Actiu, i allí mateix el director general ens va informar que amb l’adhesió al programa En Moviment podrem accedir a una nova subvenció per a programes de salut”, explicava Llorente.

Tots els punts portats a ple per a la seua votació es van aprovar amb els vots a favor d’Esquerra Unida i PSOE. El Partit Popular va votar en contra, justificant la seua posició en un document que es va presentar prèviament a la realització del ple, per registre d’entrada, on s’explicaven els motius, tal com va exposar el seu portaveu, Enrique Peinado, a l’inici de la sessió.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*