Les brigades forestals de la Diputació col·laboren amb la UPV per a optimitzar els treballs de prevenció d’incendis

Post també disponible en: Castellano

La integració de les brigades de Divalterra en el projecte Life Resilient Forests de la Politècnica s’iniciarà amb treballs de silvicultura preventiva en un Punt Estratègic de Gestió a Serra

La Universitat Politècnica de València, a través del projecte Life resilient forests, assessorarà a Divalterra per a optimitzar els servicis ambientals derivats de la gestió forestal, atenent a criteris com el risc d’incendi, la producció de biomassa, la biodiversitat, el segrest de carboni o l’aigua.

La integració de la Diputació de València en el pla s’iniciarà amb un projecte pilot a Serra en el qual participaran les seues brigades forestals, en concret en una superfície de més de set hectàrees de pi blanc d’aproximadament cent anys. Els treballs en esta zona havien sigut sol·licitats per l’ajuntament de Serra mitjançant el procediment habitual i s’aprofitarà esta actuació per a integrar-la en el projecte Life donades les especials característiques del paratge.

En concret es tracta d’un dels Punts estratègics de gestió (PEG) recollits al Pla local de prevenció d’incendis, que pot definir-se com un punt en el territori en el qual “la modificació del combustible i la preparació d’infraestructures permeten al servici d’extinció executar maniobres d’atac segures per a limitar la potencialitat d’un gran incendi forestal.” A més, està situat al costat d’una zona urbanitzada, la qual cosa incrementa la seua prioritat d’actuació.

Els PEG són actuacions complementàries amb les àrees tallafocs i suposen una evolució en les polítiques de silvicultura preventiva, sent el de Serra un dels primers que s’executen a la Comunitat Valenciana.

Concretament a través de l’eina C.A.F.E. (carboni, aigua, foc i eco-resiliència) del projecte Life resilient forests, es proposen treballs de clareig que eliminarien el 60% de la massa, la qual cosa suposaria obtindre quatre tones de biomassa, disminuir el risc d’incendi en la zona fins a un 28%, millorar l’índex de diversitat intrínseca i incrementar en un 20% el carboni orgànic del sòl.

Life resilient forests és un projecte cofinançat pel programa LIFE de la Unió Europea per a promoure la gestió forestal a escala de conca, de manera que es millore la resiliència del bosc als incendis forestals, l’escassetat d’aigua, degradació ambiental i altres efectes induïts pel canvi climàtic.

Brigades forestals

La missió principal de les brigades forestals de la Diputació de València és la prevenció d’incendis mitjançant treballs de silvicultura que es duen a terme durant tot l’any, especialment durant els mesos de tardor i hivern.

Les principals tasques silvícoles se centren en l’adequació de zones d’interfície urbanoforestal, l’obertura i manteniment de faixes auxiliars i àrees tallafocs, i actuacions a l’entorn de pistes forestals, llits fluvials i barrancs.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*