Les cooperatives agroalimentàries valencianes continuen avançant en la participació de la dona en els seus òrgans de gestió i decisió

Quito. Barrio San Juan, Amaguaña. Huertos orgánicos en la ciudad de Quito. Teresa Nicolalde, Luz María Chanatasi, Rosa Quinga y Irma Naranjo cultivan su huerto. Ellas pertenecen al grupo Familias en union y Trabajo. Fotografía: FOTOGENIA.

Post també disponible en: Castellano

El sector cooperatiu agroalimentari valencià continua avançant en matèria d’Igualtat d’Oportunitats, tal com es desprén de les xifres de participació de dones en l’activitat de les cooperatives associades a Federació i, més concretament, en la presència en òrgans de gestió i decisió.
L’últim Informe de Participació de les Dones en les Cooperatives Agroalimentàries Valencianes, elaborat per Federació amb dades corresponents al tancament de l’exercici 2019, indica que 45.684 dones estan associades a cooperatives, la qual cosa suposa un 26% de la base social. El major volum de sòcies es troba a la província de Castelló (22.971), seguida per València (16.943) i Alacant (5.770).
En l’àmbit laboral, 8.607 de les 19.397 persones que treballen en les cooperatives agroalimentàries valencianes són dones, la qual cosa suposa al voltant d’un 45%, en línia amb les dades d’exercicis anteriors.
Els avanços més rellevants es produeixen en l’àmbit de gestió i direcció. Un 42% de les cooperatives que van proporcionar informació de la seua base social desglossada per gènere per a l’elaboració de l’Informe compten amb almenys una dona en el seu consell rector, enfront del 40% de l’exercici anterior. 184 dones formen part dels consells rectors de les cooperatives agroalimentàries valencianes, la qual cosa suposa un 7% del total d’integrants d’aquests òrgans de governança. Cal destacar també que 35 dones estaven a la fi de 2019 al capdavant de la direcció o gerència d’una cooperativa, una xifra que es va incrementar notablement respecte a l’exercici anterior (30) i que ha crescut de manera constant durant els últims anys, malgrat l’estabilitat pròpia d’aquests llocs de treball.

Valoracions

Lourdes Falcó, presidenta de la Cooperativa Agrícola San Isidro de la Vall d’Uixó i representant de Federació en l’Associació de Dones de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya (AMCAE), destaca que “les xifres que presentem parlen d’una evolució creixent, però sens dubte insuficient, de la participació de dones en les nostres cooperatives. Hem de ser capaços d’obrir, entre tots, els espais de participació i decisió a un major nombre de dones. Des de Federació treballem per a fomentar entre elles una major capacitació per a l’acompliment de les labors pròpies d’aquests càrrecs i volem trobar en la base social de les nostres cooperatives a dones disposades a fer aqueix pas avant que permeta visibilitzar la nostra importància en el sector”.

Falcó també ha incidit en què “la celebració del Dia Internacional de la Dona Rural és una ocasió perfecta per a continuar reivindicant el paper de la dona en l’agricultura valenciana, i fer una anomenada al conjunt del sector i a les Administracions, perquè la voluntat i el marc normatiu es compassen de manera efectiva a l’hora de fomentar la seua participació efectiva en les nostres cooperatives”.
Per a complir aquests objectius, des del Departament d’Igualtat de Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana es treballa des de fa anys en diferents línies d’actuació en matèria de sensibilització en consells rectors, de visibilització, de formació i de transferència de coneixements, tant per a cooperatives com per a dones vinculades a aquestes. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*