L’OTEA visita Xest per a celebrar una jornada informativa sobre eficiència energètica, autoconsum i comunitats energètiques

Post també disponible en: Castellano

Divendres passat, 16 de desembre, el saló del plens de l’Ajuntament va acollir una jornada informativa sobre eficiència energètica, autoconsum i comunitats energètiques a càrrec de l’Oficina de Transició Energètica i Acompanyament (OTEA), entitat adscrita a la Conselleria de Transició Ecològica. L’acte va comptar amb l’assistència i participació del secretari autonòmic d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco José Candela, i el director general de Transició Ecològica, Enric Juan; al costat del regidor de Serveis de l’Ajuntament de Xest, José Vicente Guijarro, i al regidor de Medi Ambient, David Pujals, impulsors del projecte Xest Luz Verde, una iniciativa que contempla la instal·lació de panells solars en diferents espais de la localitat amb l’objectiu de generar energia neta i de proximitat i que afavorirà la reducció del rebut de la llum del veïnat.

Precisament el projecte Xest Luz Verde ha sigut l’atractiu per a celebrar a Xest el primer aniversari de l’OTEA amb l’organització d’aquesta jornada. Així ho ha manifestat el director general de Transició Ecològica, Enric Juan: “Xest compta amb el projecte pioner i exemplar: Xest Luz Verde, un projecte d’autoconsum col·lectiu immens, amb energia neta i de proximitat per a baixar el rebut de la llum a les famílies de la població”. 

Concretament Xest Luz Verde contempla l’adequació de 30 espais municipals, que sumen 100.000 metres quadrats, per a produir l’energia capaç de cobrir el consum de 6.000 famílies. “L’OTEA ofereix apoderament a través del coneixement de la gent respecte a autoconsum i la cultura energètica i l’eficiència. Xest, amb el seu projecte pioner, és un bon exemple d’aquest apoderament”, coincidien a declarar Candela i Juan.

Per part seua, els regidors José Vicente Guijarro i David Pujals han exposat el seu treball per a la posada en pràctica de generació d’energia pròxima que s’encamine cap a la sobirania energètica, de manera que no hi haja dependència de les grans distribuïdores o del mercat exterior. “El 70% de l’energia que rebem és subministrada des d’altres països i arran de la crisi s’ha desorbitat el seu preu; la ciutadania no tenim el control de l’energia però podem canviar el sistema per a democratitzar l’energia”, manifestava Guijarro. 
“A Xest comptem amb un projecte que prompte es posarà en pràctica, ja que ja s’està redactant el plec perquè es faça realitat, i que contempla l’aprofitament d’espais per a generar energia de manera que es beneficie la població, tant resident en el nucli urbà com a les urbanitzacions. A més, el projecte Xest Luz Verde compleix amb 8 o 9 objectius de l’Agenda 2030, una cosa de la qual estem molt orgullosos”, afegia el regidor de Medi Ambient, David Pujals.

OTEA · Oficina de Transició Energètica i Acompanyament 
L’OTEA és un servei públic d’assessorament sobre eficiència i estalvi energètic, autoconsum mitjançant energies renovables, comunitats energètiques i ajudes Next Generation. L’oficina està a la disposició de municipis, associacions i col·lectius de tota la Comunitat Valenciana que vulguen rebre suport, informació i formació en matèria de transició energètica, a través del correu electrònic oteacv@gva.es i el telèfon 650 084 509, així com en el seu web. Aquesta entitat ha atés en el seu primer any de funcionament un total de 2.530 consultes via telefònica, email o atenció personalitzada en la carpa informativa a peu de carrer en les seues 142 visites a municipis de la Comunitat Valenciana. “Davant la creixent demanda d’informació detectada en la societat valenciana en aquest àmbit des de la Conselleria hem incrementat l’equip tècnic aquest mes de desembre, passant de quatre a set persones per a atendre les consultes, adaptant el seu servei a una major flexibilitat horària durant els dies laborals, per a permetre l’atenció al ciutadà també a les vesprades i fins i tot els dissabtes”, apuntava el secretari autonòmic.

Xarrada
Després de les intervencions dels regidors, el personal de l’OTEA ha oferit una xarrada sobre eficiència energètica i les ajudes disponibles per a la instal·lació de sistemes d’autoconsum en les llars, els beneficis econòmics i ambientals amb l’ús d’energies renovables i han destacat l’objectiu de l’oficina itinerant per a donar a conéixer les ajudes públiques i implicar la ciutadania en una nova cultura energètica, democratitzar el procés i participar en la transició energètica.

Assessorament personalitzat
A més, l’equip tècnic de l’ATALAIA ha realitzat durant tot el matí l’assessorament personalitzat de particulars en la carpa informativa que s’ha situat en la plaça Doctor Cajal 1 del municipi. Els dubtes han estat relacionades amb la factura de la llum, l’autoconsum mitjançant mòduls fotovoltaics i les subvencions disponibles per a aquestes instal·lacions.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*