Manises incorpora un retinógrafo amb Intel·ligència Artificial que recorrerà deu localitats per a detectar problemes visuals en pacients diabètics

Post també disponible en: Castellano

Després del seu pas per Quart de Poblet, Manises i Mislata, el nou equip arribarà als centres de salut de Barri del Crist, Aldaia, Torís, Riba-roja de Túria, Bunyol, Xiva i Xest en els pròxims mesos, per a revisar a 15.637 pacients diabètics de l’àrea de salut

El departament de salut de Manises avança en la telemedicina amb la implantació d’un programa de garbellat de retinopatia diabètica mitjançant Intel·ligència Artificial per a acostar la sanitat a les persones i que l’accés a la sanitat siga més còmode i àgil

El departament de salut de Manises ha augmentat la seua cartera de serveis amb l’adquisició d’un nou retinógrafo destinat a la detecció precoç d’afectacions en l’ull, fonamentalment de la retinopatia diabètica. L’objectiu és, segons explica el gerent de l’àrea de salut, el Dr. Ricardo Trujillo, “evitar casos de ceguesa en la població afectada per diabetis, que arriba en l’actualitat al 9% dels habitants de l’àrea de salut de Manises”. 

El departament de salut compta amb 18.843 pacients de diabetis tipus 1 i 2, dels quals 3.206 es troben ja en seguiment oftalmològic. A partir d’ara, la vigilància amb el nou retinógrafo itinerant controlarà la salut visual d’altres 15.637 persones que, en patir aquesta malaltia, són susceptibles de desenvolupar problemes de ceguesa. A més, es pretén “acostar la sanitat a les persones, portant als professionals mèdics i els equips sanitaris als pacients perquè l’accés a la sanitat siga més còmode. Els pacients han d’acudir al seu centre de salut i no a l’hospital, llevat que siga necessari”, indica Ricardo Trujillo. 

Aquest nou equip, que ja ha passat pels centres de salut de Quart de Poblet i Manises, es troba fins al pròxim 19 de maig a Mislata i, a partir d’aqueix moment, recorrerà la resta de municipis dependents de l’àrea de salut.

Recorregut per deu localitats 

D’aquesta manera, després de Mislata la següent parada serà el centre de salut de Barri del Crist, del 22 de maig al 6 de juny. A continuació, estarà instal·lada en els centres de salut d’Aldaia (del 5 de juny al 14 de juliol), Torís (del 17 al 31 de juliol), Riba-roja de Túria (de l’1 al 29 de setembre), Bunyol (del 2 al 27 d’octubre), Xiva (del 30 d’octubre al 24 de novembre) i Xest (del 27 de novembre al 15 de desembre). 

Amb aquest nou retinógrafo, els centres de salut dependents de Manises compten amb una millor cobertura sanitària a través del Programa de Detecció Precoç de la Retinopatia Diabètica, enfocat especialment als pacients de diabetis.

En aquest sentit, el Dr. Ricardo Trujillo ha insistit en el compromís amb els centres de salut que “paren atenció sanitària de manera pròxima i directa als ciutadans, tal com ha sigut fins ara, per a cuidar de la salut de les persones i oferir la millor atenció sanitària a totes les localitats i als prop de 200.000 habitants del departament”.

Per a la posada en marxa d’aquest nou equip itinerant, el departament de salut de Manises ha adaptat espais concrets en els centres de salut que permeten la realització de les proves de manera confortable i compte amb les instal·lacions informàtiques necessàries. El nou equip, totalment robotitzat, garanteix una imatge d’alta qualitat i suposa avantatges per als professionals perquè el seu ús és senzill i versàtil.

Intel·ligència Artificial al servei de la salut

El departament de salut pretén avançar en la telemedicina amb la implantació d’aquest programa de garbellat de retinopatia diabètica mitjançant Intel·ligència Artificial. Amb aquest sistema s’agilitza també la detecció d’altres patologies susceptibles de seguiment especialitzat. 

El funcionament és senzill: el tècnic que maneja el retinógrafo envia les imatges preses a un programa d’Intel·ligència Artificial que es gestiona en el núvol, amb tots els protocols de seguretat, per a generar un informe amb la imatge ja avaluada i que, en cas de necessitat, s’envia al doctor per al seu estudi. 

“En aquests escassos tres mesos de funcionament de la màquina, hem vist a 2.669 pacients”, indica el Dr. David Salom, cap servei oftalmologia de l’Hospital de Manises. “Quasi tot són avantatges però també hi ha alguna limitació. Existeixen casos en els quals la màquina no sap llegir ni interpretar les imatges. Això succeeix per la impossibilitat de fer la foto ben feta, no perquè el sistema no funcione”, assenyala.

“El sistema és molt sensible, detecta la retinopatia diabètica, però és poc específic per a tractar al pacient, ja que és només un cribratge. Citem als pacients que considerem que tenim a veure en consulta, amb el que s’agilitzen els temps”, afig Salom. 

És el cas de Pedro Antonio Artero, veí de Quart que recentment va ser operat amb èxit després de sotmetre’s a revisió amb el nou retinógrafo en el seu centre de salut. “Acostar la sanitat als pobles em sembla molt bona iniciativa, és molt més còmode acudir al centre de salut i evitar-se desplaçaments innecessaris”, assegura. 

El departament de salut de Manises compta amb un equip multidisciplinari altament qualificat per a la detecció i tractament de malalties que afecten l’ull. Des del seguiment en Atenció Primària per a la detecció de patologies com les cataractes, als especialistes en cirurgia del servei d’oftalmologia de l’Hospital. Durant l’any passat, l’Hospital de Manises va realitzar 3.033 cirurgies amb una demora mitjana per a sotmetre’s a aquestes intervencions de 47 dies, inferior a la resta de centres públics de la província.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*