Mor l’històric dirigent agrari, José Vicente Aguado Tronchoni, fundador d’AVA i d’Asaja

Post també disponible en: Castellano

Dia trist per a l’agricultura valenciana i espanyola. El Covid-19 ha arrabassat hui la vida a José Vicente Aguado Tronchoni, un històric dirigent d’l’associacionisme agrari que va contribuir de manera directa a la constitució de l’Associació Valenciana d’Agricultors en 1977 i d’ASAJA a nivell nacional en 1989.

Nascut fa 86 anys a Picassent, José Vicente Aguado Tronchoni va ser un dels 17 signants de l’acta de constitució de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA en les seues sigles inicials). En els anys següents va arribar a presidir Joves Agricultors, on va tenir la lucidesa històrica de propiciar la fusió de les dues entitats, anteposant l’interès comú a consideracions personalistes. En l’actualitat era membre de la junta directiva d’AVA-ASAJA i des de 2004 estava a l’capdavant de l’Associació Valenciana d’Agricultors Majors (AVAM) on mantenia la il·lusió i el tarannà reivindicatiu de el primer dia.

La seva tasca en defensa dels agricultors també va afavorir la creació de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) el 1989, fruit d’l’acord de fusió de l’CNAG, CNJA i UFADE. Durant l’acte de constitució de la major organització professional agrària d’Espanya, Aguado Tronchoni va pronunciar una ponència per ressaltar el paper essencial que exercix el sector agrari (i que l’actual pandèmia ha posat en relleu).

La seva veu es va escoltar així mateix en el cor de la Unió Europea, ja que va ser representant nacional al COPA-COGECA -la entitat que aglutina les principals organitzacions agràries i cooperatives de la UE- i en el Comitè Consultiu de Fruites i Hortalisses en representació d’ASAJA.

Al llarg de la seua fecunda trajectòria també va ocupar càrrecs de responsabilitat en la Germandat de Pagesos de Picassent, a la Cambra Provincial Sindical Agrària de València ia la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Cítrics Valencians. Entre els nombrosos reconeixements que va rebre cal ressenyar la Creu de Cavaller a l’Mèrit Agrícola el 1974 i la Distinció Extraordinària d’AVA-ASAJA a 2012 coincidint amb el 35 aniversari de l’associació.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assegura que “José Vicente Aguado Tronchoni és un dels noms que destaca, sens dubte i amb llum pròpia, en els inicis de l’associacionisme agrari valencià i espanyol. Abans, durant i després de la transició a la democràcia va demostrar un compromís indestructible al servei dels agricultors i, el que encara resulta més meritori, una generositat a l’abast de molt pocs per facilitar la unió de diferents organitzacions tant a València com al conjunt nacional. El camp sempre recordarà la profunda i inigualable empremta que ens ha deixat José Vicente Aguado Tronchoni”. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*