Natàlia Enguix participa en l’acte organitzat a Sueca per a commemorar els 80 anys de l’Alliberament de París de les tropes nazis

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Post també disponible en: Castellano

La vicepresidenta primera de la Diputació i responsable de Memòria Democràtica intervindrà al costat de la investigadora Evelyn Mesquida en el primer acte de Julián Sáez com a alcalde de la localitat de la Ribera Baixa.

Enguix destaca els paral·lelismes entre França i Espanya en la lluita per la democràcia i espera que es mantinga “la col·laboració enfront de l’expansió de l’extrema dreta que amenaça la pluralitat i la justícia”.

La vicepresidenta primera i responsable de Memòria Democràtica de la Diputació de València, Natàlia Enguix, participa este dissabte en l’acte commemoratiu dels 80 anys de l’Alliberament de París de les tropes nazis que tindrà lloc en el cementeri de Sueca. Enguix destaca els paral·lelismes entre França i Espanya en la lluita per la democràcia i espera que es mantinga “la col·laboració enfront de l’expansió de l’extrema dreta que amenaça valors com la pluralitat i la justícia”.

La Diputació col·labora en un acte organitzat per la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica i que servirà per a homenatjar els 22 soldats valencians de ‘La Nueve’, mítica companyia espanyola que va contribuir a l’expulsió dels nazis de París; Virtudes Cuevas i Amado Granell, destacades figures en la lluita contra el nazisme; el supervivent de Mauthausen Joaquín Tarín; i els 54 afusellats de la fossa comuna de Sueca.

Per a la vicepresidenta Enguix, “el verdaderament important del passat són els valors que van portar als demòcrates dels anys 30 a lluitar per una societat plural i diversa, primer contra el colp d’estat a Espanya i després contra el nazisme a França”. És el cas de dos dels homenatjats a Sueca, Virtudes Cuevas, que va lluitar per eixos valors a través de l’educació; i Amado Granell, enterrat a Sueca, que es va convertir en un símbol mundial en la lluita contra el nazisme.

Natàlia Enguix agraïx a la Coordinadora “l’organització d’esta mena d’actes que posen en valor el treball fet per espanyoles i espanyols en defensa dels valors democràtics i els drets humans fonamentals”. Al mateix temps, assegura que la Diputació de València “continuarà estant a la disposició de les associacions i col·lectius memorialistes per a dignificar a les víctimes i contribuir a la recuperació d’eixa part de la història que s’ha contat incompleta”.

Cementeri de Sueca

L’homenatge programat en el Cementeri de Sueca està previst per a les 10.00 hores d’este dissabte i serà el primer acte oficial en el qual participe com a alcalde Julián Sáez, que estarà acompanyat per integrants de l’executiva local. Al costat de l’alcalde i la vicepresidenta de la Diputació, Natàlia Enguix, participaran la periodista i escriptora Evelyn Mesquida, el president de la Coordinadora, Ángel González, i la presidenta de l’Associació de Familiars de la fossa 126 de Sueca, María Navarro. La matinal estarà amenitzada pel tabalet i la dolçaina de Va de Cant.

En opinió d’Enguix, “molts van ser els errors comesos pels dos països, per descomptat, però ens hem de quedar amb eixe excedent utòpic que va teoritzar el filòsof Ernst Bloch i que dècades després va fer possible la democràcia a Espanya, mentre a França va prendre la forma de la Resistència per a expulsar al nazisme del seu país. Entre els espanyols que van passar a França i van decidir allí continuar lluitant contra el feixisme, fins a acabar alguns en els camps d’extermini dels nazis, hi havia una gran dosi d’eixe excedent democràtic que hui reivindiquem”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*