Preparar amb antelació als xiquets amb autisme per als viatges d’estiu ajuda a evitar situacions d’estrés i ansietat

Post també disponible en: Castellano

Experts del Departament de Salut de Manises adverteixen que trencar la rutina durant aquests desplaçaments de vacances pot generar aquest tipus de situacions estressants per a ells

Per a evitar-les, els especialistes recomanen portar amb si recursos gràfics i visuals per a poder explicar al xicotet en tot moment el que ocorre

La Unitat de Neurorrehabilitación Infantil de l’Hospital de Manises és l’única a València, integrada en la xarxa d’hospitals públics de la Comunitat, i des dels seus inicis ha atés a més de 1.832 xiquets i adolescents

Els viatges durant l’estiu són molt habituals entre les famílies que busquen un destí de descans i gaudi. Els imprevistos, canvis de plans i enrenou són molt comuns en aquesta mena d’activitats familiars ja que es trenca amb la rutina. Aquest escenari que per a qualsevol membre de la família pot resultar habitual i fins desitjat, per als xiquets que pateixen de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) pot provocar un augment de l’ansietat i l’estrés.

Per això, els especialistes de la Unitat de Neurorrehabilitación Infantil del Departament de Salut de Manises ofereixen algunes claus per a poder realitzar viatges concordes amb les necessitats especials que presenten els xiquets amb autisme. “Cal tindre en compte que la bullícia, els sons, les llums o les olors, i altres estímuls nous poden augmentar notablement l’estrés i l’ansietat de les persones amb TEA, provocant respostes desajustades. Per això, a l’hora d’eixir d’escapada estiuenca en família, és de vital importància que es prepare als xicotets sobre el que ocorrerà”, adverteix la Dra. Laura Cuesta, neuropediatra a l’Hospital de Manises i responsable de les valoracions d’Espectre Autista.

Enfront de destinacions amb molta concentració de persones com poden ser estacions de tren o aeroports, és possible viatjar amb un xiquet amb TEA, però el més recomanable és tractar de triar un viatge “en aquells moments en els quals hi haja menys afluència de gent i estímuls”, com pot ser a primera hora del matí o de matinada.

Les persones amb TEA són conegudes com a “pensadors visuals”, això significa que processen millor la informació quan els arriba per la via visual. Per tant, “seria imprescindible fer ús de suports visuals per a explicar-los què passarà, com passarà i què han de fer ells a cada moment”, indica la neuropediatra.

Per a preparar correctament, els professionals aconsellen fer-ho “amb bastant temps d’antelació” i a través de “un suport visual, tipus compte, en el qual s’explique per passos tot el que succeirà en aqueix viatge. Visualitzar-ho diàriament perquè el xiquet ho comprenga i el vaja assimilant a poc a poc”. A més, recomanen, en la mesura que siga possible, “exposar al xiquet a situacions similars a les que es trobarà durant el viatge, per a dotar-li d’estratègies  que li faciliten la comprensió d’aquestes situacions. Això pot ser mitjançant jocs de roll-playing, llegir contes, recrear situacions amb ninots, etc.”, explica el coordinador de la Unitat de Neurorrehabilitación Infantil del Departament de Salut de Manises, Sergio Güemes.

A més, segons l’experta, a l’hora de viatjar amb avió, allotjar-se en un hotel o activitats coordinades on hi haja personal professional, pot ser convenient avisar-los ja que “si les persones que es creuaran durant el viatge amb el xiquet amb TEA estan avisades, es poden mostrar més sensibilitzades, informar-se de les necessitats que pot tindre el xiquet i fer més suportables unes certes situacions”, assenyala Güemes.

Unitat de referència

El Departament de Salut de Manises va posar en marxa la primera Unitat de Neurorrehabilitación Infantil especialitzada en trastorns del desenvolupament en un hospital públic valencià. Aquesta unitat de referència ofereix tractaments a xiquets amb Dany Cerebral i Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), a més de realitzar diagnòstic diferencial de TEA. 

Des dels seus inicis, la Unitat ha atés a més de 1.832 xiquets i adolescents amb Dany Cerebral i Trastorn de l’Espectre Autista. L’any 2022 i el que portem d’aquest han passat 320 xiquetes i xiquets per la Unitat. 

“Quan hi ha sospita d’un possible TEA, el primer pas és el pediatre d’Atenció Primària que realitza una consulta al neuropediatre. A partir d’ací, l’equip de la Unitat realitza una valoració en la qual participen terapeutes ocupacionals, logopedes, psiquiatres infantil o neuropsicòlogues. L’equip multidisciplinari dissenya un pla de treball amb el pacient i el seu entorn on plantegem uns objectius concrets que implica la família”, explica Sergio Güemes.

Aquesta unitat especialitzada atén xiquets de fins a 7 anys en els casos amb diagnòstic de trastorn generalitzat del desenvolupament o fins als 15 en els casos de xiquets amb dany cerebral.

A més de la intervenció a través de teràpies individualitzades o grupals s’actua també sobre la família i els diversos ambients on el xiquet duu a terme la seua participació: l’escola, la casa i altres contextos clínics. Amb això s’assegura que els assoliments i habilitats que el xiquet va adquirint es generalitzen a tots els seus àmbits d’actuació.

A aquest efecte s’ha desenvolupat a l’Hospital de Manises un programa d’adaptació a l’entorn per als xiquets diagnosticats de TEA inicialment en el servei d’Urgències Pediàtriques. El programa sorgeix amb l’objectiu de desensibilizar i anticipar al xiquet els passos que poden succeir durant les seues estades en el servei d’Urgències, i així i afavorir la comprensió de l’entorn i reduir l’ansietat tant dels xiquets com dels familiars.

Per a això, s’han instal·lat panells informatius, amb imatges reals de les estades situades en Urgències que visitaria el xiquet i d’aquells aparells que es podrien utilitzar durant la visita. Aquestes imatges estan secundades per pictogrames que faciliten la comprensió de l’entorn. També es pot veure una xicoteta explicació escrita que relata el que succeirà en cada estada.Aquest programa d’adaptació a l’entorn hospitalari s’està implementant en les diferents especialitats mèdiques de l’Hospital de Manises a les quals solen acudir amb major freqüència els xiquets amb TEA: extraccions, dermatologia, al·lèrgies, anestèsia, ressonància magnètica, oftalmologia, pneumologia i neurofisiologia (electroencefalograma i potencials evocats).

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*