Protecció Civil i Emergències alerten per pluges intenses a l’est peninsular ia Balears

Protección Civil y Emergencias alertan por lluvias intensas.
Protección Civil y Emergencias alertan por lluvias intensas.

Post també disponible en: Castellano

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per pluges molt intenses, localment en forma de tempesta i torrencials, a l’est peninsular i Balears.

Els efectes de la formació d’una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) es deixaran sentir avui amb intensitat a l’arxipèlag balear, on s’esperen acumulacions de 40 l / m2 en una hora i de 100 l / m2 en 12 hores.

A partir de demà, les pluges s’estenen a l’est peninsular, especialment a les comunitats de València i Catalunya. En alguns punts podrien aconseguir-se els 60l / m2 en una hora, i, al llarg de l’episodi, que finalitzaria el dijous, podrien acumular-se fins a 300 l / m2 al nord-est de Catalunya.

A més, s’esperen vents costaners forts a Mediterrani, especialment a litoral de Catalunya.

Recomanacions

Davant pluges intenses
Si va conduint, disminueixi la velocitat, extremeu les precaucions i no s’aturi en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua.
Si ha de viatjar, procureu circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s’ha de tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.

Si comença a ploure de manera torrencial, pensi que hi ha risc d’inundació. No travessi amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver sota l’aigua i localitzeu els punts més alts de la zona. No intenti salvar el seu automòbil enmig d’una inundació.
Si es troba al camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i turons, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.
El difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Davant el risc de tempestes

El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps, pel que és convenient col·locar-se prop dels edificis per protegir-se. En els habitatges s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.
Si la tempesta el sorprèn al camp, eviti córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels turons, carenes o divisòries. No es refugiï sota els arbres i allunyeu-vos de filats i objectes metàl·lics.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*