Post també disponible en: Castellano
La regidoria d’Ocupació de l’Ajuntament de Xest ha organitzat la jornada “Ocupabilitat i competitivitat empresarial” l’eix central va ser una taula rodona formada per representants del món empresarial i acadèmic de la Comunitat Valenciana, que va tractar sobre les conseqüències en l’ocupació de l’actual revolució tecnològica o “Indústria 4.0”.
Obertura
L’acte el va obrir el regidor d’Ocupació, José Vicente Guijarro, explicant el recorregut del Pla d’Ocupació de Xest, Chestemplea @, que després d’analitzar les necessitats del teixit empresarial de la zona i estudiar el panorama de la desocupació en la població, ha posat en marxa, des d’aquest mes de gener, una segona fase de mesures per impulsar l’ocupabilitat a Xest.
“Hem publicat unes bases que contemplen una línia d’ajuda per al foment de la contractació i una altra per a l’emprenedoria, que estaran obertes durant tot l’any”, explicava Guijarro. “Ens devem al poble, que és el que té el gran poder de forçar-nos a implementar mesures d’aquest tipus i a canviar les coses”. Les bases ja estan publicades a la seu electrònica i al web municipal.
El regidor també va desgranar les dades més actuals de la desocupació en relació a Xest, el atur, segons dades de desembre de 2018, se situa al voltant del 7,20% de la població, amb 410 aturats i aturades.
Taula rodona
Els integrants del debat van ser el director d’economia i anàlisi de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Ricardo Miralles; la presidenta de Associació d’Empresaris del Camp de Morvedre (ASECAM), Cristina Plumed, la presidenta la Confederació Espanyola d’Empreses de Formació (CECAP), Victoria Miguel; el filòsof Arturo Gradolí i els economistes autors del llibre “El mercat de treball a Xest i la seva comarca en 2018: Anàlisi de l’última dècada”, Fernando Castelló i Juan Manuel García.
Cristina Plumed va començar el debat reflexionant sobre la situació de l’actual mercat laboral, posant l’accent en “la falta de comunicació i la desconnexió total existent entre els centres de formació i les empreses”. En aquest sentit, la ponent va posar de manifest el problema que suposa que “hi hagi un total desconeixement, per part dels i les joves, dels llocs de treball que hi ha a la seva zona”.
En aquesta línia, Juan Manuel García, ha subratllat que “una de les conclusions de l’estudi del Pla d’Ocupació de Xest va ser que les competències que les empreses demanden no es troben en els diferents sistemes educatius” i “en la necessitat de trobar solucions per canviar la situació en el mínim termini possible “.
Ricardo Miralles va ser el primer a tractar les conseqüències de la revolució digital en el mercat laboral, destacant “la necessitat de l’empresariat d’avançar-se al que li espera, tenint clar on vol arribar, calculant la inversió i els canvis necessaris a curt i mig termini , i formant a treballadors i ocupadors de manera contínua per seguir sent competitius; si aquesta adaptació no es fa, hi ha poc futur “.
En aquest sentit, Victòria Miquel subratllat “que el mercat laboral no només necessita a perfils amb habilitats digitals, sinó que a hores d’ara són imprescindibles les competències transversals, que inclouen les habilitats socials, la capacitat d’adaptació i la fam d’aprendre”.
Sobre el futur de l’ocupació, Arturo Gradolí va posar el focus en “el desfasament que s’està produint entre el ritme de creació d’ocupació i l’avanç de la tecnologia, tenint com a conseqüència la destrucció de llocs de treball, que ja no només és producte de la crisi; la part més important de la transformació digital han de ser les persones “.
Fernando Castelló també va incidir en les conseqüències de l’avanç tecnològic en els sectors més vulnerables, apuntant que “durant la realització de l’estudi ChestEmple @ es va detectar una certa desmotivació entre els aturats de llarga durada” i que “també les administracions han d’actuar aquí”.
Cloenda institucional
El conseller ha posat èmfasi que “el canvi tecnològic és imparable” i que “possiblement a mig i llarg termini aquests avenços millorin la qualitat de vida de les persones, la productivitat i la competitivitat”, subratllant que “aquest canvi cap a una economia més tecnològica no es pot produir de la qualsevol manera “.
En aquest sentit, Climent va emfatitzar en la necessitat d’intentar que aquest procés sigui igualitari i beneficiï en general a tots els sectors i empreses. “Sobretot, aquest canvi ha de ser socialment sostenible, perquè no podem assistir impassibles a un procés, encara que sigui transitori, de destrucció de llocs de treball que és injust i desigual”, apuntava el conseller.
Be the first to comment