Riba-roja demana al Consell que canvie la llei per a construir “pàrquings intel·ligents” per als camions de les 1.700 empreses dels polígons industrials i logístics

Post també disponible en: Castellano

El ple municipal confirma per unanimitat la proposta del govern local 

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat per unanimitat una proposta de l’equip de govern del PSPV en la qual reclama a la Generalitat Valenciana un canvi en l’actual llei urbanística per a permetre la construcció de “aparcaments intel·ligents” en els polígons industrials i logístics de la localitat i que afecten les més de 1.700 empreses existents. 

La proposta de Riba-roja s’estén a la resta de polígons de la Comunitat Valenciana que pateixen problemes d’aparcament per als vehicles pesants que operen habitualment en aquesta mena d’àrees, especialment aquelles dedicades a les activitats logístiques. En aquesta mena de situacions, també, es troben diversos municipis del cinturó metropolità de València. 

La sessió plenària va instar a la Generalitat Valenciana amb els vots a favor de tots els grups –PSPV, PP, Ciutadans, Compromís, Esquerra Unida, Podem Riba-roja Pot i Vox- a incorporar l’ús logístic a la llei d’ordenació del territori, urbanisme i paisatge (Lotup) aprovada l’any 2019 aprovada l’any 2019 i que restringeix la possibilitat d’habilitar àrees destinada a l’aparcament de camions i vehicles pesants, tant en les àrees industrials com en les logístiques. 

Actualment, les més de 1.700 empreses que s’aglutinen en els polígons industrials de Riba-roja de Túria tenen problemes d’aparcament que desemboquen en campes il·legals de camions en aquestes àrees i que han proliferat en els últims anys. A més, els conductors i transportistes manquen de banys, dutxes i lavabos per a la seua higiene personal, ni zones de descans. La Federació Valenciana d’Empresaris del Transport i la Logística (FVET) s’ha fet eco, també, d’aquestes mancances.

El ple de Riba-roja de Túria considera que “aquesta situació es veu minvada la qualitat i sobretot la competitivitat dels seus polígons i de la seua activitat logística, atés que l’erradicació d’aquest ús no ha vingut acompanyada d’una alternativa, el desemparament de l’activitat logística no és coherent amb la llei de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana”. 

L’eliminació de l’ús d’estacionaments en sòls industrials “fa inviable la seua ubicació per raons econòmiques, l’escassetat de sòl industrial i la seua valoració, per aprofitament, fa impossible que per a l’ús exclusiu d’aparcament l’activitat siga viable, ja que es tracta d’un ús complementari imprescindible per a l’activitat logística i genera un gran perjudici als municipis logístics”. 

La proposta del ple de Riba-roja de Túria passa per incloure l’ús d’estacionament de vehicles pesants “en municipis de forta activitat logística consolidada implantada a l’entrada en vigor de la llei” n recintes a l’aire lliure, que requerisca l’ocupació mínima de mitja hectàrea. Es voltarà amb elements lleugers i mitjançant una pantalla vegetal, en llaures a la prevenció dels abocaments de combustible. 

Aquestes àrees es dotaran dels serveis mínims necessaris per al funcionament de l’activitat i es garantiran l’accés rodat als mateixos usant materials de baix impacte mediambiental, però s’exceptua l’emmagatzematge de vehicles al final de la seua vida útil. La proposta recorda que sense l’aparcament de les flotes “la logística emmalalteix de la disponibilitat de la seua principal eina, els vehicles pesants”. 

Tot això genera carrers replets de vehicles pesants en els polígons, dificultat de trànsit i l’activitat diària, en detriment de la qualitat dels serveis logístics i un increment de les circulacions innecessàries amb conseqüències mediambientals afegides. Per això, els aparcaments acabarien amb la dispersió, s’ofereix un servei a les àrees logístiques i es crearien unes barreres verdes d’integració. 

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat “la importància que la llei contemple els aparcaments per als vehicles pesants en els polígons que s’han convertit en un enorme problema per al bon funcionament de les empreses, ja que en el seu moment quan es van planificar i es van desenvolupar no es va tindre en compte aquestes infraestructures essencials per als conductors”.

 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*