Sis municipis valencians es converteixen en ciutats lectores amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació

El programa "Ciutat Lectora", promogut per FULL-Fundació paper Llibre i la Lectura, compta amb el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València.
El programa "Ciutat Lectora", promogut per FULL-Fundació paper Llibre i la Lectura, compta amb el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València.
El programa
El programa “Ciutat Lectora”, promogut per FULL-Fundació paper Llibre i la Lectura, compta amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

Els fonaments de les civilitzacions avançades passen per uns bons hàbits lectors per part de la ciudadaní. Així, la complexitat de les societats contemporànies és molt difícil d’assimilar i d’entendre si no disposem d’unes eines de comprensió mínimes que ens aporten la cultura, l’educació i, especialment, els hàbits lectors. Per tot això, la Diputació de Valenci va posar en marxa el 2017 un conveni de col·laboració amb FULL-Fundació paper Llibre i la Lectura, amb l’objectiu d’anar creant estímuls suficients des de l’àmbit municipal, per fomentar la lectura en tots aquells pobles que es han volgut adherir al programa.

Així, per al diputat de Cultura de la Diputació, Xavier Rius, “és molt important estimular la lectura entre els nostres joves, però també mantenir un ecosistema viu al voltant del llibre, basat en hàbits lectors, però també en la promoció i les xarxes socials del llibre, els clubs de lectura i el foment dels autors novells, entre moltes altres accions. Si, a més, el podem implementar en els municipis, que són l’administració més propera a la ciutadania, millor que millor “.

Bocairent, Corbera, El Puig, Marines, Paiporta i Utiel són els primers municipis que s’han convertit en “Ciutats Lectors”, en un programa d’acompanyament de quatre anys pensat per a la implementació estratègica i planificada d’accions municipals de motivació lectora, dirigides a tota la ciutadania de cada municipi participant. Durant l’any 2018 s’han posat en funcionament noves ciutats lectores i s’ha treballat en diferents etapes dels projectes ja iniciats en 2017. Les iniciatives proposades es vehiculen a través d’un Consell de Lectura municial, que participa del diagnòstic inicial, del disseny de les activitats i de la posterior avaluació. Cada municipi compta, a més, amb un espai al web ciutatlectora.com.

“Utiel Ciutat Lectora”, per exemple, està en funcionament des del 2017 i ha dut a terme, al llarg del 2018, activitats com “Aldelean. Biblioteques viatgeres “, un programa proposat pel Consell de Lectura d’Utiel per apropar la lectura als seus quatre llogarets, les quals encara no comptaven amb punts de lectura. Utiel també ha omplert la programació cultural de l’any amb activitats com “Poesia al carrer”, amb col·leccionables de poesia i art distribuïts mensualment pels establiments col·laboradors; “El meu peluix també llegeix”, en la qual els peluixos dels nens i nenes de la localitat cobraven vida durant la nit, a la biblioteca; “Repte Lector: 5 mesos, 5 llibres”, a través del qual el CEIP Canonge Muñoz intenta involucrar tota la comunitat educativa; i el club de lectura estival, amb reunions setmanals a les quals s’ha inscrit l’alumnat de la localitat. Utiel participa, a més, a “De Viva Veu. Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta “. Des del bloc “Utiel Ciutat lectora”, el Consell de Lectura dóna visibilitat a les accions realitzades.

Corbera, Paiporta, Bocairent i El Puig van iniciar el projecte a finals del 2017, desenvolupant-al llarg del 2018. A Corbera s’ha posat en marxa el Consell Municipal de Lectura, mentre que Paiporta, per la seva banda, ha registrat “vídeo-recomanacions “(en què participa personal municipal) i ha convidat als més petits a portar el seu peluix a passar la nit a la llibreria.

Bocairent es va incorporar amb activitats com “Paraules pintades”, una mostra de pintura en els balcons que ha transcendit l’àmbit local per implicar localitats com Banyeres de Mariola i Muro. “Abril, el mes de les paraules”, va acollir presentacions i activitats a la biblioteca, a les escola i l’institut al voltant de la lectura. I la Fira del Llibre va omplir la localitat de sons, lletres, llibres, exposicions, teatre i presentacions. “Poemes Visuals” és un concurs de creació de poemes utilitzant instal·lacions i obres plàstiques.

El Puig, amb la Setmana de les lletres, va acollir al maig diferents activitats al voltant del llibre i la lectura. Marines i Alberic són les últimes poblacions en incorporar-se a aquest programa de foment de la lectura. “Marines Ciutat Lectora” està en funcionament des de febrer i ja s’ha posat en marxa un bàndol amb recomanacions a través de la megafonia municipal, a més de la I Trobada de Clubs de Lectura de Camp de Túria; “Una nit a la biblioteca”, orientat al primer nivell de primària; punts de lectura en espais on hi ha esperes, com un consultori mèdic; i “el llibre viatger”, una estratègia per visibilitzar el llibre i la lectura des de qualsevol punt en què estiguem aquest estiu.

La Fundació paper Llibre i la Lectura ha realitzat presentacions i reunions tècniques a Godelleta i Alberic, a la Fira del Llibre de València i en les Jornades Professionals 2018 del Catàleg de Serveis, Recursos i Activitats d’Animació a la Lectura i Foment Lector.

Programa obert a més municipis

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*