Utiel rep la donació d’una escultura homenatge a la tradició tinajera del municipi

Post també disponible en: Castellano

L’Associació Cultural “Serratilla” ha fet entrega de l’obra del de conca Javier Barris, ubicada en la Plaça Miguel Ballesteros.

Ahir, l’alcalde d’Utiel rebia en nom de tots els utielanos i utielanas la donació per part de l’Associació Cultural “Serratilla” d’una escultura homenatge a la tradició Tinajera a Utiel.

L’acte s’ha celebrat a la Plaça Miguel Ballesteros, on està ubicada l’escultura, sense convocatòria pública ni inauguracions tenint en compte l’actual situació de crisi sanitària.

L’alcalde d’Utiel, Fernando Benlliure, ha fet entrega d’una placa commemorativa al president de l’Associació “Serratilla”, Santiago Ponce en agraïment per la donació a el poble d’Utiel de el bust de l’tinajero

Homenatge als tinajeros utielanos

L’escultura de bronze forma part de el projecte de l’associació denominat “Utiel, museu a l’aire lliure” i és obra de l’artista de Conca, Javier Barris.

Es tracta d’una escultura homenatge a la tinajería i als tinajeros utielanos, ofici essencial per al desenvolupament de el món de el vi en aquesta zona vitivinícola, bressol de la varietat boval. De fet, en les olleries utielanas es van fabricar gerres que van tenir a tota la comarca, de les que encara queden restes a Utiel i pedanies.

“Vull traslladar el nostre sincer agraïment a l’Associació Cultural Serratilla per la donació d’aquesta obra en la qual molts utielanos i utielanas veuran reflectida la vida i costums dels seus avantpassats, que van dedicar anys d’esforç per mantenir viva la tradició vitivinícola a través del tradicional ofici de la tinajería. Un laboriós treball que podem contemplar amb tota la seua magnitud si ens endinsem en el tresor amagat d’Utiel, els cellers subterrànies del municipi “destacava Fernando Benlliure, alcalde d’Utiel

El president de l’Associació Cultural Serratilla, Santiago Ponce ha agraït tant a l’escultor com a l’Ajuntament d’Utiel la implicació en aquest projecte i ha explicat com va partir aquesta iniciativa.

“Hem volgut retre homenatge a totes aquestes famílies de tinajeros que segles enrere, hi ha gerres datades en 1724, van elaborar aquestes meravelles en fang que encara poden gaudir-se en els centenars de cellers i subterranis que podem trobar a les entranyes d’Utiel. Les mans d’aquells artesans van elaborar gerres que van ser repartides per tota la comarca i voltants “

L’escultura de bronze, patinada en verd i marró, és la segona obra de l’artista de Conca, Javier Barris, a la ciutat d’Utiel, després de la realització de l’escultura sedent de l’historiador D. Miguel Ballesteros Viana, situada a la Plaça de l’Ajuntament de Utiel.

“Ha estat un plaer tornar a la ciutat d’Utiel per mostrar un dels oficis tradicionals d’aquesta terra. M’he inspirat en les fotografies que m’han traslladat des de l’associació i he plasmat la tenacitat i laboriositat de la feina de l’tinajero, especialment a través de les mans i la cara de l’escultura de bronze “apuntava l’artista.

Utiel va ser un centre tinajero molt rellevant i, com a tal, va ser objecte d’estudi pel gran expert Santi cabasa, en la seua obra “Tinajería tradicional espanyola”.

Els cellers subterrànies d’Utiel alberguen incomptables exemples de gerres pertanyents a aquesta tipologia autòctona i les seues diverses variants, convertint-se en una de les parades obligades pels visitants del municipi que en el seu recorregut turístic descobriran l’arrelament, la història i la tradició vitivinícola d’Utiel.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*