Vídeo: Andilla porta els seus sabors tradicionals a la taula de l’alta cuina mediterrània

Post també disponible en: Castellano

Els dies 8 i 9 de novembre al recinte de Fira València va acollir la que és, sens dubte, una de les grans cites culinàries nacionals: la Fira Mediterrània Gastrònoma, que reuneix cada any a una prestigiosa selecció de xefs de primer ordre i productors de la terra que mostren durant dos dies les exquisideses de la gastronomia valenciana.

Una cita que ha tingut un important protagonisme de la cuina de La Serranía, representada, entre altres, pel municipi d’Andilla, que ha portat a la taula de l’alta cuina mediterrània seus sabors tradicionals. La tòfona negra i el xai local van centrar les presentacions andillanas, localitat que en els últims anys ha arribat a l’avantguarda gastronòmica gràcies a la qualitat única i exclusiva d’uns productes que són tendència en els millors restaurants de la comunitat ia la cuina del gran públic . El “tresor” de la terra: La tòfona d’Andilla Precisament la tòfona negra d’Andilla (Tuber melanosporum) ha estat la “peça clau” que en aquests últims anys ha posat a la localitat en els més alts nivells de la gastronomia autonòmica i nacional. “Estem demostrant que la bona gestió a tots els nivells d’un producte tan autòcton i especial com és la tòfona”, va explicar Consol Alfonso, alcaldessa del municipi, “pot ser un gran motor de desenvolupament per a un municipi petit i rural com el nostre” .

Alfonso va participar en el Fòrum de Turisme Gastronòmic L’exquisit Mediterrani en què va oferir l’experiència local i la importància de potenciar els esdeveniments gastronòmics com a motor de dinamització turística per als territoris d’interior. Així, des de fa tres anys, Andilla posa en valor aquest exclusiu i apreciat tubercle a través de dos esdeveniments que ja són referència de la gastronomia valenciana: el Concurs Gastronòmic de la Tòfona d’Andilla (que obrirà inscripcions per a la seua edició de 2021 en unes setmanes ) i Fivatruf, la Fira de la tòfona, que ofereixen en el seu conjunt un aparador únic i punt de trobada no només per a productors i consumidors de tòfona, sinó per a la resta dels productes dels Serrans i comarques properes.

“La nostra aposta pel turisme gastronòmic és ferma”, ha recalcat la primer edil andillana. “Hem projectat un pla de dinamització del nostre territori a llarg termini i la resposta tant dels nostres agricultors com de el públic ha estat excel·lent. La tòfona ha donat nom a Andilla i Andilla ha donat nom a la tòfona. I això és ja un èxit per a un poble com el nostre “.

En el mateix escenari, en el marc de el programa “Molt de Gust”, va tenir lloc una ponència conjunta que va comptar amb la presència, precisament, dels dos últims xefs guanyadors de l’Certamen Gastronòmic andillano: Marc Martorell, de Gaudir Restaurant a Alcossebre i Fernando Ferrero, de la Cábila, a València, acompanyats per Maite Estevan, tècnic de desenvolupament local i Turisme de l’Ajuntament d’Andilla, i responsable del programa de desenvolupament gastroturístico del municipi. El be guirra: de les muntanyes d’Andilla als millors restaurants L’experiència culinària andillana a Mediterrània Gastrònoma es va completar amb la presentació d’un nou producte de la terra, en aquest cas el be de la raça “guirra”, també conegut com a ‘ovella vermella llevantina’, criat a les muntanyes de la zona i que ha fet un salt de qualitat especialment de la mà de l’xef internacional Bernd Knöller, propietari del restaurant Riff. Knöller va oferir, al costat d’un ramader local, José Miguel Garrido, una demostració de la versatilitat d’aquest producte.

El xef alemany ha arribat a un acord de col·laboració amb els productors locals per a la castració primerenca dels bens, una tècnica que, ja sobre els fogons, permet una sublimació nova de el gust de la carn de xai. Elaboracions que estan traspassant fronteres i que han portat, com diem, als sabors tradicionals d’Andilla a ser delícia gourmet i aconseguir el reconeixement de l’alta cuina nacional.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*