Vídeo: Ximo Puig anuncia que la Generalitat impulsarà en 2020 un ‘gran pacte verd’ per fer front a l’emergència climàtica

Post també disponible en: Castellano

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que promourà el 2020 un “Green New Deal” valencià, un “gran Pacte Verd” que impliqui tota la societat en un “acord transversal” per fer front a l’emergència climàtica amb mesures com un Pacte pels Boscos, la Llei de Transició Energètica o l’Estratègia Valenciana per la Biodiversitat.

Així ho ha expressat el president en el seu missatge de cap d’any, gravat en el llogaret requenense de Cases de el Riu, a la vall de l’Cabriel, declarat aquest any com a reserva de la biosfera per la Unesco, un escenari des del qual ha buscat mostrar la “lleialtat dels valencians cap a la seva terra” i la necessitat d’afermar la cohesió territorial.

El president ha destacat que la “sostenibilitat no és una opció”, sinó una “obligació moral” i una “resposta intel·ligent” a una situació d’emergència que s’ha d’assumir “sense negacionisme” i, a el mateix temps, també “sense maximalisme” .

Si 2018 va suposar l’impuls de el moviment feminista, 2019 serà recordat com “el de la consciència pel planeta, un any en què les i els joves” han marcat el camí de la resposta a l’emergència climàtica “, ha manifestat el president, que s’ha mostrat partidari de “propiciar una transició justa, que no deixi als més vulnerables com a víctimes de la defensa de la planeta”.

“Els 17 objectius de desenvolupament sostenible que estableixen les Nacions Unides han de ser la nostra guia, una Constitució global d’obligat compliment”, ha indicat Ximo Puig, que ha advocat per establir “un nou contracte social de la humanitat per la superació de les desigualtats , pel treball decent i per la biodiversitat protegida “. “Ara, per complir l’Agenda 2030, necessitem caminar junts, tots a una veu”, ha continuat.

“No podem acceptar que es deteriorin l’aigua i la fauna de l’Albufera, no podem consentir la pèrdua de diversitat submarina a l’illa de Tabarca, no podem tolerar que el dèficit hídric amenaci la flora de Penyagolosa, propietat dels valencians des de fa un any “, ha emfatitzat Puig, que també ha recordat els dolorosos moments viscuts amb les inundacions sofertes el passat mes de setembre a la Vega Baixa.

“Aquesta transformació social ha començat i ha de ser imparable”, ha assenyalat, especialment quan la Comunitat Valenciana “es troba a la zona zero de l’canvi climàtic, just al cor de la Mediterrània, on hi ha més risc d’inundacions, sequeres o onades de calor “.

Cimera de territoris perifèrics

Puig ha volgut acomiadar l’any, “des del punt més occidental de la Comunitat Valenciana”, des de “una de les seves perifèries”, i allà ha al·ludit a la necessitat de cohesionar el territori, també des del punt de vista social, respectant les singularitats de cada comarca i, per tant, “sense uniformitzacions que empobreixen, sense prejudicis, sense centralismes”.

“Si els valencians no volem ser discriminats en el conjunt d’Espanya, no podem permetre que cap territori de la Comunitat Valenciana es senti ofès”, ha indicat.

El president ha anunciat en aquest sentit que convocarà en el primer trimestre del l’any una cimera de territoris perifèrics que reuneixi a representants de les 15 comarques i els 62 municipis valencians amb frontera amb comunitats veïnes.

“Són els llocs més allunyats de al Palau de la Generalitat, molts d’ells afectats pel despoblament, com aquest llogaret de Cases de el Riu, de 25 habitants, i vull escoltar les seves reivindicacions i millorar la nostra cohesió”, ha explicat el president, que ha al·ludit també a l ‘ “fita històrica” ​​que representa per a aquesta cohesió l’alliberament de l’AP-7 entre Alacant i Tarragona després de mig segle de peatge.

Reivindicació d’un finançament just

El president s’ha referit a més a la necessitat de reforçar també la cohesió a Espanya. “Necessitem i exigim un nou Govern que atengui totes les problemàtiques territorials sense privilegis i sense discriminacions”, ha subratllat Puig, que ha remarcat que la Comunitat “porta massa anys sense trobar resposta a allò que li és fonamental: un finançament just”. “És senzill: només demanem igualtat i justícia, amb lleialtat, amb fermesa, amb sentit de la història”, ha assenyalat.

El responsable de el Consell ha fixat, d’altra banda, com a prioritats per al 2020 la creació de llocs de treball i l’aprofundiment en la justícia social, “amb una sanitat pública eficient i moderna, una educació en valors i innovadora i uns serveis socials inclusius i garantia d’humanitat “.

Lluita contra la violència de gènere

Puig ha al·ludit també a la necessitat de combatre la violència de gènere. “131 dones valencianes assassinades des de 2003 i més de 84.000 valencianes vigilades pels cossos policials són xifres intolerables”, ha remarcat el president. “Aquest és avui el principal problema de la societat i tots i totes hem de contribuir a solucionar-ho: sense mirar cap a un altre costat, sense vacil·lacions, excloent als relativistes i la seva indignitat moral”, ha manifestat.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*