Cap de setmana nadalenc a Vilamarxant amb música, dansa, tradició i solidaritat

El cap de setmana nadalenc a Vilamarxant començava dissabte de matí, amb el Mercat Solidari. Els assistents van adquirir diferents productes que van portar les associacions, entitats i AMPEs participants, que sempre preparen esta cita amb molta cura.

Enguany han participat: la Junta Local de l’Associació Espanyola contra el Càncer; l’Escola Infantil Municipal, que donarà el que ha recollit a Latiendo Juntos i a ELA (l’Associació Europea contra les Leucodistrofies); l’AMPA del CEIP la Pea, que farà la seua donació a Aspau (Associació Projecte Autisme); l’AMPA de l’IES les Rodanes, que ajudarà a ALCE (Associació d’Epilèpsia de la Comunitat Valenciana); l’AMPA del Colegio San Francisco y Santo Domingo, que farà la seua donació a Comerç Just, de Càritas; Mi princesa Claudia; la Plataforma de Refugiats de Vilamarxant, que va acudir amb Obrint Fronteres; i la Policia Local de Vilamarxant, que va recollir un bon grapat d’aliments no peribles per a Càritas. L’activitat, que va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilamarxant, va tindre lloc a la Replaça, on va actuar el grup de ball de la Casa de Joventut i la colla ‘A Contratemps’.

De vesprada, va tindre lloc el Concert de Nadal, patrocinat per Caja Rural de Cheste i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilamarxant. Van actuar el Grup de Danses i Pastorets i la Unió Artística Musical de Vilamarxant. A més, durant l’esdeveniment, es va commemorar el centenari de l’entitat i es va lliurar el premi al millor expedient d’accés a la universitat a Ana Juan Cerrato, veïna de Vilamarxant i estudiant el curs passat a l’IES les Rodanes.

Diumenge de matí, la Coral Renàixer de Vilamarxant va omplir d’ambient nadalenc diferents places del municipi. Van interpretar una bonica selecció de nadales valencianes a la plaça del Pilar, Replaça, plaça del Llavador i Ajuntament. Amb esta actuació, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilamarxant, van felicitar estes festes als veïns i veïnes del municipi.

Un altre tipus de soroll va escoltar-se de vesprada, amb el Concurs de rastreres en què moltíssim xiquets i xiquetes van eixir al carrer portant llargues fileres de llandes que feren sonar per tot el centre de la població, des de l’Avinguda 2 de Maig fins a la Replaça.

En esta activitat, organitzada per la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament de Vilamarxant, van participar 14 rastreres. Una de les novetats d’enguany va ser que es va emprar un sonòmetre per mesurar el soroll. Tot i que el més important és passar-ho bé i gaudir de la vesprada de la Nit de Nadal, sempre es donen diplomes a una sèrie de rastreres, amb el veredicte d’un jurat format per un grup de festers i festeres d’enguany. La més sorollosa va ser ‘La Canal’; la més llarga, ‘Monopatí’; i la més original va ser ‘L’hamaca del Pare Noel’.

I una altra de les mostres que Vilamarxant manté les seues tradicions com a poble amb identitat i personalitat pròpies és el Ball dels Llenyaters, que cada 25 de desembre anima els carrers del municipi. Recuperat en els anys 70, actualment l’interpreta el Grup de Danses i Pastorets de Vilamarxant. El costum és començar a casa de l’alcalde. Allí van interpretar, per primera vegada, les danses que després van repetir per tot el recorregut: la Nadala de Xest i l’esmentat Ball dels Llenyaters. Jesús Montesinos els va convidar a un esmorzar per agafar forces i continuar el camí que els va portar per altres carrers i places del poble, fins arribar a l’església de Santa Caterina, on li van cantar i ballar al Jesuset. L’itinerari va continuar per l’Avinguda i altres carrers del centre i casc antic del municipi, per acabar a la zona de les Coves.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*