Fotogaleria: festivitat de Sant Blai a Vilamarxant

Vilamarxant ha dedicat este cap de setmana a la festivitat de Sant Blai. Unes celebracions que han tingut, enguany, molta participació popular.

Dissabte, 130 persones van compartir taula en un dinar popular, organitzat per la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament de Vilamarxant. És la primera vegada que té lloc una activitat d’estes característiques en esta data. A la Replaça, es va repartir a totes i tots els comensals inscrits un plat d’olla de Sant Blai, elaborat per l’establiment local Cocina en Vivo Amparo. D’esta forma, es recuperava una recepta tradicional. Primer, es va servir un plat d’arròs caldós i, després, es van repartir plats de verdures, cigrons i carn de vedella, porc i pollastre. En acabar, es van posar dolços per totes les taules.

Mentre estava preparant-se el dinar, els més menuts van poder gaudir de jocs populars i tradicionals, de la mà de la ludoteca Gamusinos. Van poder botar a la comba, jugar a les birles, fer carreres de sacs o demostrar la seua habilitat en el 3 en ratlla.

Missa i repartiment de panets

Diumenge, va ser el moment de la celebració religiosa. La pluja no va impedir que els veïns i veïnes del carrer Sant Blai isqueren per retre homenatge al sant. La primera parada va ser en la imatge que hi ha al mateix carrer, on li van dedicar oracions amb devoció i agraïment.

Després, es van dirigir a l’església de Santa Caterina, portant, com marca la tradició, cistelles plenes de panets de Sant Blai. Al temple, es va celebrar una missa en la qual es va recordar la fe que moltes persones tenen en el sant com a sanador i protector de malalties de gola; per això la popular dita: «Sant Blai gloriós, lleva’m la tos».

Al final de la cerimònia i davant la impossibilitat de fer el passacarrer de tornada per la pluja, el Grup de Danses i Pastorets de Vilamarxant va ballar dins de l’església, com a mostra d’agraïment i ofrena a Sant Blai.

A més durant l’acte, el rector Alberto Martín va beneir els panets que, després, els veïns i veïnes del carrer van repartir entre les persones assistents, junt a una estampeta i xocolate. D’altra banda, moltes i molts fidels van besar la relíquia i van passar mocadors per la figura del sant, per protegir-se de les malalties de la gola.

En acabar la missa, alguns veïns i veïnes i la regidora de Festes i Tradicions, Mª Victoria Sanchis, van traslladar l’esperit de la festa a casa de la dona més major del municipi, María Capdequí, de 107 anys, a qui li van portar una cistella de panets i un detallet.

El tradicional repartiment dels panets beneïts pel carrer Sant Blai es va desenvolupar entre el matí i la vesprada. Un acte que sempre porta alegria i records a les cases on viuen els veïns i veïnes de més edat que recorden esta festa com una tradició de tota la vida que cal mantindre viva al municipi

Mª Victoria Sanchis agraïa «la implicació de tot el poble en els esdeveniments que han tingut lloc dissabte i diumenge. Amb estes celebracions, hem intentat impulsar esta tradició i que tot el poble se sentira partícip d’esta data tan nostra. La col·laboració popular, junt al treball i suport institucional, són fonamentals per la pervivència de les nostres festes».

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*