La Pobla rebaixa en un 70% el pagament mínim de l’impost de construccions i obres i de l’ICIO

El Ayuntamiento de La Pobla de Vallbona ha reunido a los agricultores del municipio.
El Ayuntamiento de La Pobla de Vallbona ha reunido a los agricultores del municipio.
Ayuntamiento de La Pobla de Vallbona. tc.c

Durant el ple municipal de la passada setmana, va quedar aprovada una nova ordenança fiscal que s’encarrega de regular la tramitació de l’impost de construccions i obres. La gran novetat que aporta aquesta modificació és que l’import mínim que s’ha d’abonar per aquestes llicències passa a ser de 15 euros (enfront dels 50 euros que es pagaven fins ara). És una rebaixa d’un 70% en la quantitat que s’haurà de pagar.

En eixe mateix sentit s’ha aplicat una modificació de la quantitat que s’haurà d’abonar en l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres). De nou, la quantitat mínima es redueix en un 70%: fins ara es pagaven 50 euros i, després d’aquesta mesura adoptada per l’actual equip de govern, aquesta xifra baixa fins als 15 euros.

Una altra interessant novetat es troba en la quantitat que s’ha d’abonar a l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona, en concepte de fiança quan s’escometen obres de reforma. Fins ara existia una xifra que s’havia d’abonar com a fiança dels desperfectes que es preveia que anaven a causar en la via pública aquestes obres de reforma.

Com explica l’edil d’Urbanisme i Serveis, Juan Aguilar, «fins ara, aquesta quantitat es calculava a partir de l’import de l’obra… fet que, des del nostre punt de vista, resulta absurd: si l’objecte és la reparació d’un espai públic (en aquest cas, un tram de via), la xifra que es deu calcular no es deu fonamentar en el cost de l’obra en qüestió, sinó després de fer una avaluació dels possibles desperfectes que es puguen produir en aquest tram de via pública».

En la pràctica, també ara disminueix la quantitat mínima que se li haurà de pagar a l’Ajuntament poblà: la xifra, fins ara, era de 100 euros; ara, aquesta quantitat baixa fins a 30 euros. Una vegada més, una rebaixa significativa. Les xifres d’obres en 2015 varen ser les següents: 28 obres majors, 292 obres menors i 90 declaracions responsables d’ocupació; i en 2016 varen ser 51 obres majors, 366 obres menors i 90 declaracions responsables d’ocupació.

Les xifres de 2017, al mes d’octubre, són de 48 obres majors, 403 obres menors i 143 declaracions responsables d’ocupació. Els canvis en la normativa s’aplicaran en 2018. Fent un càlcul senzill, les xifres en aquests darrers anys passarien de 41.000 euros en 2015 a 12.300 euros (amb els canvis que ara s’han aprovat); de 55.100 euros en 2016 a 16.530 euros; i de 59.400 euros en 2017 a 17.820 euros. “S’aprecia un increment en l’activitat relacionada amb la construcció i les reformes, i esperem que amb aquestes mesures adoptades es contribuïsca a incentivar aquestes obres i millores en les edificacions, que també suposen que es genere ocupació”, explica Juan Aguilar.

El regidor d’Urbanisme explica que aquestes mesures adoptades compten amb un informe tècnic que avala aquestes actuacions, que segueixen les pautes adoptades anteriorment per la corporació municipal: «El nostre objectiu és doble: d’una banda, volem que s’abone en conceptes i taxes la quantitat que millor s’ajuste a la naturalesa de cada cas: siga IBI, ICIO, etc. D’altra banda, seguim amb el compromís de disminuir la pressió fiscal sobre els veïns… en aquelles actuacions que siga possible. Si no es pot, es ‘congela’ la quantitat que s’haurà d’abonar. En definitiva, apliquem el sentit comú i afavorim que els diners dels contribuents estiga en les seues butxaques».

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*