«VilamARTxant» es presenta al públic més jove

Festival d'art urbà que des de hui i fins diumenge tindrà lloc a Vilamarxant.
Festival d'art urbà que des de hui i fins diumenge tindrà lloc a Vilamarxant.
Festival d'art urbà que des de hui i fins diumenge tindrà lloc a Vilamarxant.
Festival d’art urbà que des de hui i fins diumenge tindrà lloc a Vilamarxant.

El comissari del certamen i dues de les artistes participants van donar una xarrada ahir a l’IES les Rodanes. El festival tindrà lloc del 19 al 22 d’abril

Ahir començava “VilamARTxant”, el festival d’art urbà que esta setmana celebra la seua segona edició de la mà de l’artista plàstic Benito Marín Montalvo i de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilamarxant.

Va ser en una xarrada i un taller didàctic que impartiren Benito Marín, la fotògrafa local Eva Miquel i l’artista Eloysa Martínez als alumnes de l’IES les Rodanes. Els explicaren què és el certamen i quines seran els seus punts forts per despertar la curiositat dels jóvens de Vilamarxant cap a l’art urbà i tots els elements integradors i educatius que emmarca.  A més, Eva i Eloysa relataren en què consistix el seu treball i destacaren el valor de la dona en el món de l’art.

Una programació amb més disciplines i per donar visibilitat a les dones artistes
Tot i esta xarrada, la programació del certamen s’iniciarà demà, dia 19, amb les primeres intervencions plàstiques a diversos espais del municipi. Així, els artistes elaboraran murals a indrets diferents als de l’any passat: a una de les parets de l’edifici que hi ha davant del barranc i al costat de les instal·lacions de la Policia Local, als CEIP Horta Major i la Pea, al Colegio San Francisco y Santo Domingo,  a l’“Escoleta” i al carrer Alberto Martín. Estes intervencions plàstiques podran visitar-se tots els dies del certamen per veure com evolucionen els murals.

Repetiran alguns dels muralistes i artistes de l’any passat com Juangacedos, Sergio Delicado, El Dios de los Tres, Folk, Rui Pinto da Silva, Mr. Chapu i Santiago López; i també vindran de nous, com Zurik, Miedo 12, Lalone, Eloysa Martínez, Vilasteam, Carlos Bigorra i el grup teatral local Puf Teatro. La major part dels participants són de reconegut prestigi nacional i internacional, la qual cosa permetrà als veïns i veïnes de Vilamarxant i a qualsevol persona interessada que visite el certamen apropar-se a l’ ‘Urban-art’ a través d’alguns dels seus majors exponents.

«Ha sigut molt complicat quadrar el calendari perquè vingueren tots els artistes, ja que el seu treball està demandat a diferents països i molts d’ells i d’elles es trobaven fora fa pocs dies. Han hagut de fer un esforç per vindre a Vilamarxant i que els veïns i veïnes puguen conéixer el seu art», destaca Benito Marín.

A més, un dels objectius de l’edició d’enguany serà visibilitzar el paper de les dones artistes, per això, continua Benito “cal destacar la presència de Zurik, una grafitera colombiana coneguda a tot el món, així com de l’escultora Eloysa Martínez i la fotògrafa local Eva Miquel”.

Un altre dels reptes d’enguany és continuar mostrant el vessant més humà de l’art urbà, amb la introducció d’altres disciplines de l’art contemporani, com ara exposicions de pintura, instal·lacions d’escultura efímera, art sonor, “performance”, projecció de curtmetratges i artesania.

“Volem, a poc a poc, fer una xicoteta galeria d’art urbà al municipi, impulsant la idea que l’art ha de ser del poble i per al poble”, afirma Benito Marín. A més, un any més, la intenció dels artistes participants és viure i conviure al municipi per fer partícip tota la població de les seues intervencions i apropar-los estes mostres d’art. Per això, els artistes s’allotjaran a cases particulars de Vilamarxant, per compartir amb el veïnat les seues experiències.

Un programa complet i variat

Demà, 19 d’abril, totes i tots podreu conéixer un poc millor el contingut de “VilamARTxant” i els artistes participants. Serà en la presentació que tindrà lloc a la Casa de la Cultura, a les 19.30 h. Després, les persones assistents podran descobrir les pintures de l’exposició “Jazzink”, que s’inaugurarà a les 20.30 h a l’edifici cultural “la Cisterna”. Es tracta d’una mostra sobre jazz de dibuix a tinta xinesa amb plumilla, obra de José María Martínez Santamaría.

Eixe mateix dia, a les 8 h, començaran les intervencions plàstiques a diferents espais de la localitat. Qualsevol persona interessada podrà veure en directe el treball dels muralistes.

Però en este certamen també hi haurà espai, com destaca el comissari Benito Marín, per a altres expressions artístiques. Així, el divendres 20 d’abril, Eloysa Martínez exhibirà la seua escultura efímera al Llavador municipal (19 h), i ens farà reflexionar sobre el que estes zones, comunes i que formen part de la cultura col·lectiva de molts pobles, simbolitzen respecte al paper de la dona en la societat d’abans i en l’actual.

El cinema també serà protagonista la vesprada de divendres ja que Carlos Bigorra, arquitecte i veí de Riba-roja de Túria, projectarà dos dels seus curtmetratges: “Naderías” i “Revancha”, a la sala d’actes de l’edifici cultural «la Cisterna» (20 h). El primer ha sigut premiat en més de 20 festivals, entre els quals el FIBABC, el Festival Iberoamericà de Curtmetratges; mentre que “Revancha” tracta la temàtica de l’assetjament escolar.

El dissabte, dia 21, l’artesania serà la protagonista, amb una mostra que inclourà tot un aparador de motos artesanals de la mà de “Vilasteam” i d’altres elements relacionats amb este art. Ambdues mostres podran visitar-se des de les 16.30 h, a la Replaça on, a les 20.30 h, hi haurà una exhibició de les motos participants.

A més, el grup de teatre Vilamarxanter “Puf Teatro”, dirigit per Adrián Quiles, realitzarà una ‘performance’ a l’esplanada de l’IES les Rodanes (18.30 h).

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*